
Dharavi är ofta flera grader varmare än det rikare området precis bredvid i Mumbai, Indien
Ojämlikhet
Oxfam bekämpar ojämlikhet – för en jämlik framtid för alla
Ojämlikheten ökar i världen och förvärrar den globala fattigdomen och klimatkrisen.
Vi vet att en jämlik värld är möjlig. Vi hoppas att du också gör det.
Att världens resurser inte räcker till alla är en lögn. Ojämlikhet är inte en naturlag, det är snarare ett resultat av medvetna beslut. Men det betyder att det också går att ändra på.
Vi tror på en jämlik framtid
Vi är faktiskt redan där, forskning visar att vi kan utrota fattigdomen, tillgodose allas behov och samtidigt se till att alla lever goda liv. Vi producerar redan tillräckligt, världens resurser fördelas bara inte rättvist. Men det är det vi vill ändra på.
Oxfam Sverige arbetar varje dag med att synliggöra, diskutera och förändra strukturer som ökar ojämlikheten.
För att få störst effekt i vårt arbete fokuserar vi på fyra områden som alla genomsyras av ojämlikhet. Fördelningen av världens resurser, vilka som drabbas av klimatkrisen, vilka som utsätts för kränkningar på arbetsplatser och vilka som drabbas hårdast i kriser och katastrofer är alla ett resultat av ojämlikhet.
Ekonomisk ojämlikhet
Rosas historia (2022):
”Nu överlever vi, vi lever inte. Vi betalar, äter vad vi kan men jag känner inte längre att vi har ett liv. Det är sant att jag inte vet när jag blev fattig för jag har alltid trott att jag var medelklass. Jag måste ha en lista där jag har allt uträknat. Jag måste veta om jag kan köpa potatis denna månad eller om jag måste fortsätta köpa äpplen för att jag inte kan köpa en mango till exempel. Jag kan inte längre köpa vissa typer av frukt, persikor kostar nästan 6 euro per kilo. När hände detta?
För om jag måste spendera nästan dubbelt så mycket som jag gjorde två år sen, men personen som säljer persikor är lika fattig som jag är, vart går de pengarna? Om de pengarna inte rör på sig har de rika dem och de fattiga blir fattigare.”
Ekonomisk ojämlikhet innebär att världens resurser är ojämnt fördelade. Nuvarande ekonomiska system gynnar de allra rikaste medan de fattiga blir fattigare. Ekonomisk ojämlikhet är farligt, den skapar social oro, politisk instabilitet och kriminalitet. Därför vill Oxfam se en drastiskt minskad ojämlikhet i världen.

Rosa María Iglesias, 33 år och mamma till två barn. Foto: Gonzalo Gómez/Oxfam
Klimatojämlikhet
Omars historia:
“Innan torkan hade jag 50 getter, sju kor och en åsna. Jag brukade sälja mjölken, och intäkterna använde jag för att betala skolgång för mina barn. Det fanns vatten och betesmark. Människor var friska. Nu är alla mina kor döda, och jag har tvingats sälja en get för att ha råd med skolgång för mina barn.”
På grund av extrem torka och konflikter befinner sig miljontals människor i Etiopien, Kenya, Somalia och Sydsudan i akut hunger. Var 36 sekund dör någon, och mer än 45 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd. Samtidigt släpper världens rikaste 1 procent ut lika mycket koldioxid som två tredjedelar av mänskligheten, men det är människor som lever i fattigdom som drabbas hårdast av en kris de inte skapat eftersom de har mindre resurser att skydda sig och återbygga.

Omar Abdi, 40 år, står framför det hus som han fått av samhället där han nu bor, Kenya. Foto: Khadija Farah/Oxfam
Företags ansvar
Sabinas historia
”När jag blir sjuk tar jag ett lån och får behandling. Sen får jag betala tillbaka lånet när jag får min lön. Jag lider. På grund av kraven om att nå kvoten kan jag äta ibland, och ibland inte. Det är svårt att hinna dricka vatten och gå på toa. De utnyttjar mig om jag inte uppfyller kvoten. Det händer alla.”
Den privata sektorn är den största arbetsgivaren globalt, ändå befinner sig miljoner människor världen över i arbetsförhållanden som är djupt orättvisa. Det saknas rättigheter, levnadslön och ordentliga arbetsvillkor. Globalt ser vi att de människor som utsätts för kränkningar på arbetsplatser är människor i fattigdom, medan människor i höginkomstländer till följd av detta får tillgång till billiga produkter.

Sabina Yesmin, Bangladesh. Foto: Fabeha Monir/Oxfam
Katastrofarbete
Människor i Sydsudan står inför en tvillingkris, klimatförändringarna och konflikter har tvingat över 4 miljoner människor på flykt.
Nyalams historia:
”Det regnade i ungefär en vecka och mitt hus började kollapsa när vattnet trängde in i väggarna. Jag behövde ta mina barn till en myndighetsbyggnad i närheten som ligger lite högre upp. När jag gick hem dagen efter för att hämta mina saker hade tjuvar brutit sig in och tagit allt, inklusive kläder medan regnet hade dränkt det som var kvar.”
När kriser och katastrofer sker, till följd av till exempel konflikter eller extremväder, drabbas människor som lever i fattigdom hårdast. De lever oftare i hus som inte är rustade att klara extremväder och har mindre kapacitet att återbygga. Vid kriser och katastrofer är Oxfam på plats med både akut stöd och långsiktig återuppbyggnad. Vi arbetar även med förebyggande åtgärder för att bättre rusta samhällen och människor för framtida kriser.

Nyalam Tut står vid sitt översvämmade hus i Nyirol County. Foto: Yangi Teresa Justine/Oxfam
Att ojämlikhet är ett problem är inte Oxfam ensamma om att se
Oxfam bekämpar ojämlikhet i alla dess former över hela världen.
Med förebyggande såväl som akut arbete är vi på plats i kriser och katastrofer för att stötta de människor som drabbas. Vi producerar research och påverkar politiker och beslutsfattare om hur ojämlikheten påverkar människor världen över – allt för en jämlik framtid.