oxfam logotyp

Konflikten i Jemen

Miljontals riskerar hungersnöd

Konflikten mellan en saudiledd koalition av gulfländer och Jemens regering mot Ansar-Allah rörelsen, också kända som Houthis, har pågått sedan mars 2015. Mer än fyra miljoner människor har tvingats fly från sina hem och 24 miljoner människor – 80 procent av Jemens befolkning – är beroende av nödhjälp för att överleva. Det är det största antalet i något land i världen – och över hälften av dem barn. Oxfam har arbetat i Jemen i över 30 år och insatsen är en av våra största. 

Landets ekonomi är slaget i spillror. Hem, lagerlokaler, jordbruk och viktiga delar av den civila infrastrukturen är förstörd och priserna på mat fortsätter att stiga samtidigt som de allra fattigaste har förlorat sina inkomster.

Oxfam är på plats med livräddande insatser. Med ditt stöd kan vi nå ännu fler.

Ditt stöd räddar liv!

Ge en gåva
Man från Jemen bär sitt ena barn i famnen, håller den andra i handen.

Mofadal har flytt sitt hem och bor i ett läger i staden Marib. Han har två små barn. Hans dotter lider av undernäring då familjen inte har råd med nog mat och mjölk. Foto: Jehad Al-Nahary/Oxfam

Mofadal har flytt sitt hem och bor i ett läger i staden Marib. Han har två små barn. Hans dotter lider av undernäring då familjen inte har råd med nog mat och mjölk. Foto: Jehad Al-Nahary/Oxfam

Miljoner människor i Jemen riskerar hungersnöd och att drabbas av sjukdomar

FN varnar för att Jemen står inför den värsta hungersnöd världen sett på decennier. Före kriget importerade Jemen cirka 90 procent av sin mat och det mesta av sitt bränsle. Sedan försvårade sjö-, land- och luftrestriktioner importen samtidigt som marknader, gårdar och vattenkällor besköts eller bombades.

Maten är nu i genomsnitt dubbelt så dyr, vilket innebär att de fattigaste människorna lider mest. Mer än hälften av människorna i Jemen har inte tillräckligt att äta. 7,4 miljoner människor – 25 procent av befolkningen – lider av undernäring, av dem är två miljoner barn.

Landet har kämpat med kolera sedan det värsta utbrottet i världen började för fem år sedan. Mer än 2,1 miljoner fall har rapporterats och pandemin har raserat det redan bräckliga hälso- och sjukvårdssystemet ytterligare.

Även människor som undkommer missilerna och kulorna står inför en daglig kamp för att överleva sjukdom och misär. Det är dags för världen att säga: nu får det vara nog.

Muhsin Siddiquey, Oxfams landschef, Jemen

Människorna i Jemen behöver fred. De behöver få bygga upp sina liv på nytt och leva utan den rädsla, förödelse och fattigdom som konflikten orsakar.

 

Oxfams insats i Jemen

Insatsen i Jemen är en av Oxfams största. Kriget gör att arbetet är utmanande, men vi är fast beslutna att fortsätta göra vad som krävs för att rädda liv och att fortsätta arbeta för en mer rättvis och bättre framtid för Jemens befolkning. Sammanlagt har Oxfam nått över 3 miljoner människor i Jemen sedan 2015.

Arbetet vi gör nu innebär bland annat att se till att människor som tvingats fly på grund av konflikten har tillgång till rent vatten och sanitet: ingenjörsteamen lagar rör, renoverar vattensystem och bygger latriner. Vi jobbar med volontärer som utför hygienkampanjer där man informerar om kolerasymptom och hur man kan förebygga spridning av sjukdomen. Våra hälsoteam delar också ut hygienkit bestående av tvål och hinkar.

Människor som tvingats fly från sina hem får kontantbidrag som räcker till att täcka de allra mest grundläggande behoven. Vi ger också människor stöd i att hitta jobb och få en inkomst, till exempel med utbildning, stöd till små entreprenörer och material som gör att människor kan börja odla mat.

 

Din hjälp behövs!

För miljontals jemenitiska kvinnor, män och barn är livet en daglig kamp och våldet är ständigt närvarande. Vi är på plats med livräddande hjälp men behöver akut nå ut till många fler. Ditt stöd behövs.

Det enklaste, och mest kostnadseffektiva, sättet att förändra livet för människor i krig, katastrofer och kriser är att bli månadsgivare. Det gör det möjligt för oss att planera vårt arbete långsiktigt och att agera där behoven är som störst. Tillsammans utmanar vi orättvisor och förtryck – och tar kampen för en mer rättvis värld.

Agera i solidaritet

Bli månadsgivare