
Samarbete för bättre arbetsvillkor i Marocko
Oxfam, ETI, ICA, Coop och Greenfood
”Genom att samla en så stor del av svensk dagligvaruhandel, deras leverantörer och producenter i Marocko hoppas vi kunna landa i praktiskt genomförbara lösningar som får effekt i fler leverantörsled.”
Caroline von Uexküll, Strategic Partnership Manager Oxfam Sverige
Mycket av det frukt och grönt som vi ser i svenska matbutiker importeras från andra länder. Marocko är ett av de länder som flera livsmedelsföretag handlar med. I Marocko tvingas dock många bönder och arbetare i jordbrukssektorn arbeta under skadliga arbetsförhållanden. Kränkningar av mänskliga rättigheter är vanligt, inte minst i form av tvångsarbete, sexuella trakasserier och diskriminering. I ett samarbete samlades Coop Sverige, ICA, Axfood och Greenfood för att hitta gemensamma lösningar för bättre arbetsvillkor, under ledning av Oxfam Sverige och ETI Sverige.
Tillit nyckeln framåt
Under ledning av Oxfam Sverige och ETI Sverige samlades aktörer inom livsmedelsindustrin i Sverige och andra intressenter, såsom det lokala civilsamhället, leverantörer, producenter, fackföreningar och marockanska myndigheter. Syftet med samtalen var att skapa en gemensam syn på de huvudsakliga utmaningarna i sektorn och prioritera och tillsammans diskutera potentiella lösningar. De tre områden som gemensamt identifierades av deltagarna att diskutera mer ingående var:
-
säker transport
-
hållbarhetsstandarder
-
inköpsrutiner
Genom att engagera olika intressenter kan företag få hjälp med kartläggning av risker och prioritering på sektor-nivå. Det är viktigt att alla aktörer, särskilt de som drabbas av kränkningar, hörs och att barriärer för engagemang adresseras. Tillit är nyckeln för att alla ska kunna delta i ett öppet samtal om utmaningar och lösningar. Detta kan vara utmanande, särskilt i kontexter där tillit mellan aktörerna har varit låg historiskt.
Det tog mycket tid och arbete, men i slutändan lyckades vi skapa konstruktiva dialoger mellan de olika aktörerna – något som är otroligt viktigt för ett effektivt due diligence-arbete.
Mer om projektet

Transparent Dialogue Can Enable Stronger Human Rights Action
2024-04
Bakgrund
2020-2022 genomförde Oxfam på uppdrag av Coop Sverige en människorättsgranskning (HRIA) av Coops leverantörsled för marockanska citrusfrukter. Granskningen redovisades i en rapport som publicerades i april 2022, där bland annat tvångsarbete, sexuella trakasserier och undermåliga löner identifierades som risker.
Villkoren för arbetarna är inte unika för Coops leverantörsled, utan är ett genomgående problem i den globala livsmedelssektorn. Som en del av sitt arbete för mänskliga rättigheter är Coop medlem i Ethical Trading Initative Sverige (ETI Sverige), en medlemsorganisation som är öppen för företag, fackföreningar, civilsamhällesorganisationer och offentliga aktörer. Totalt har organisationen över 30 medlemmar, däribland Oxfam Sverige som också är medgrundare av organisationen.
Tre andra medlemmar är ICA, Axfood och Greenfood. De importerar också frukt och grönt från Marocko, och alla fyra företag såg fördelen med att gemensamt tackla situationen för arbetare i landet.
Samtidigt ser regeringen och företagen i Marocko att de måste förbättra arbetsvillkoren i landet för att fortsatt vara attraktiva för handel med Sverige och svenska företag. Vidare är de medvetna om den kommande EU-lagstiftningen om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö och vilka krav den kommer ställa på dem.
Allt detta la grunden för samarbetet ovan.