oxfam logotyp

Primrose Mulenga hänger tvätt utanför sitt hem i Sydafrika. Foto: Alexa Sedge/Oxfam

Ekonomisk ojämlikhet

De rika blir bara rikare medan miljontals lever i fattigdom. Systemet måste förändras.

Ojämlikhet skapar fattigdom och orättvisa

Den rikaste 1 % i världen har mer än dubbelt så mycket tillgångar än 6.9 miljarder människor tillsammans. Samtidigt lever miljontals människor i extrem fattigdom, utan tillgång till sina rättigheter, politisk makt och möjligheter. Oxfam har beräknat att vi senast år 2034 kommer se världens första dollarbiljonär (en miljon miljoner dollar), men att utrota fattigdomen i världen kommer ta 229 år. Situationen är varken rättvis eller hållbar.

Den extrema ojämlikheten och skillnaderna mellan rika och fattiga underminerar kampen mot fattigdom, skadar ekonomier och skapar allmän frustration. Ojämlika samhällen skapar social oro, politisk instabilitet, kriminalitet och våld.

 

Ekonomisk ojämlikhet:

  • är ett resultat av medvetna politiska val som gynnar superrika individer och företag, och som gör att utsläppen av koldioxid ökar
  • förvärrar andra dimensioner av ojämlikhet, så som mellan kvinnor och män, och mellan olika etniciteter
  • är något vi måste minska för att kunna bekämpa fattigdom, och bygga mer hållbara och rättvisa samhällen

Hur vi arbetar

Vårt arbete med ekonomisk ojämlikhet är både globalt och lokalt. Nedan följer några exempel på hur vi arbetar.

Research

Oxfam tar flera gånger om året fram forskning om hur den ekonomiska ojämlikheten ser ut i världen och i Sverige, samt vilka konsekvenser ojämlikheten får. I rapporterna tar vi också fram konkreta rekommendationer för att skapa en värld som gynnar alla, inte bara några få.

Inequality Inc. (2024)

Påverkar politiken

Oxfam påverkar politiker och regeringar till att föra politik som bevisat minskar ojämlikhet. Några av våra stående förslag är att göra välfärden jämlik, att regeringar bör föra tydlig statistik om förmögenhet och ekonomisk fördelning i sina länder, samt att regeringar bör beskatta de allra mest förmögna individerna – som i dag beskattas mycket lite, eller inte alls.

Stärker arbetares rättigheter

Oxfam främjar arbetares rättigheter, så som fackliga rättigheter, genom kampanjer och politiskt påverkansarbete. Vi arbetar också direkt med lokala samhällen för att marginaliserade grupper ska få egen inkomst, till exempel så att kvinnor blir ekonomiskt självständiga.

Samarbetar med företag

Vi arbetar direkt med företag för att arbetare och småskaliga bönder i globala leverantörsled ska ha drägliga, värdiga jobb utan diskriminering och där de tjänar en inkomst de kan leva på. Med närvaro lokalt i de länder och kontexter där arbetare och bönder verkar har vi unik insikt och förtroende.

Företags ansvar

Ekonomisk ojämlikhet i Sverige

Även i Sverige ökar den ekonomiska ojämlikheten. De fem rikaste svenskarna äger mer än vad fem miljoner av svenskarna gör tillsammans. Svenskarnas löner har inte hängt med inflationen, utom för VD:ar, vars löner ökat. Sverige är även sämst i Norden på att bekämpa ojämlikheten, något som Oxfam beräknade i rapporten Commitment to Reducing Inequality Index 2022.

Vi uppmanar Sveriges regering till att införa politiska åtgärder som minskar ojämlikheten, så som förbättrad statistik över förmögenhetsfördelningen i landet, beskattning av de rikaste individerna och företagen, samt en jämnare fördelning av företagens vinster. Läs mer här.

Aktuellt om ekonomisk ojämlikhet

Research om ekonomisk ojämlikhet

Inequality Inc.

2024-01-15

Ladda ner

Survival of The Richest

2023-01-16

Ladda ner
Framsida till Oxfam-rapporten "The Commitment To Reducing Inequality 2022".

The Commitment To Reducing Inequality Index 2022

2022-10-11

Ladda ner
Framsida till Oxfam-rapporten "Profiting From Pain".

Profiting from Pain

2022-05-23

Ladda ner

Bidra till en jämlik värld utan fattigdom.

Bli månadsgivare