
Primrose Mulenga hänger tvätt utanför sitt hem i Sydafrika. Foto: Alexa Sedge/Oxfam
Ekonomisk ojämlikhet
De rika blir bara rikare medan miljontals lever i fattigdom. Systemet måste förändras.
Ojämlikhet skapar fattigdom och orättvisa
Den rikaste 1 % i världen har mer än dubbelt så mycket tillgångar än 6.9 miljarder människor tillsammans. Samtidigt lever miljontals människor i extrem fattigdom, utan tillgång till sina rättigheter, politisk makt och möjligheter. Det är varken rättvist eller hållbart.
Den extrema ojämlikheten mellan rika och fattiga underminerar kampen mot fattigdom, skadar ekonomier och skapar allmän frustration, inte minst när klimatförändringarnas konsekvenser blir allt vanligare. Ojämlika samhällen skapar social oro, politisk instabilitet, kriminalitet och våld.
Vi tror att ekonomisk ojämlikhet:
- är ett resultat av medvetna politiska val som gynnar superrika individer och företag
- förvärrar andra dimensioner av ojämlikhet, så som mellan kvinnor och män, och mellan olika etniciteter
- är något vi måste minska för att kunna bekämpa fattigdom, och bygga mer hållbara och rättvisa samhällen
Hur vi arbetar för större jämlikhet
Vi:
- främjar arbetstagares rättigheter genom att påverka regeringar till att implementera lagstiftning som håller företag ansvariga för sin sociala påverkan samt genom att samarbeta direkt med företag som vill göra skillnad
- påverkar politiker och regeringar till att implementera policys som bevisat minskar ojämlikhet, så som jämlik välfärd och beskattning av de allra rikaste
Metoder för att minska ojämlikhet
Investera i robust välfärd
Ett beprövat sätt att minska ojämlikhet i ett samhälle är att det finns en välfungerande välfärd. Gratis sjukvård, skola och omsorg som gäller alla oavsett plånbok. Privatiseringar och vinster i välfärden är företeelser som ökar ojämlikheten och gör större skillnad på människor.

Foto: Canva
Implementera goda rättigheter för arbetare
Rättvisa löner, fackliga rättigheter och säker arbetsmiljö är viktiga aspekter för att öka jämlikheten. Fattigdomslöner och undermåliga villkor utan möjlighet till att organisera sig är risker för arbetare, särskilt låginkomsttagare.

Foto: Canva
Beskatta de allra rikaste
Under kriser när 99 % av världens befolkning får det sämre får världens miljardärer det ännu bättre. Det visade sig senast under COVID-19-pandemin. Världen är ännu mer ojämlik sen dess, och det är rimligt att de som tjänat på kriser också betalar tillbaka till samhället. De pengarna kan gå till bättre välfärd för alla.

Foto: Canva