oxfam logotyp

En mamma och dotter som bor i ett tillfälligt tältläger efter jordbävningen, Turkiet. Foto: Delizia Flaccavento/Oxfam

Jordbävningar i Turkiet och Syrien

Miljontals människor har drabbats. Oxfam är på plats.

 

Under natten till måndag den 6 februari 2023 drabbades Turkiet och Syrien av en mycket kraftig jordbävning. På förmiddagen skedde ännu en jordbävning, denna gång i centrala Turkiet. Magnituderna har uppmätts till 7,8 respektive 7,5. Nästan 56 000 människor dog och 10 miljoner människor har under senaste året behövt akut stöd. Oxfam är på plats och under det senaste året har vi nått över 2 miljoner människor med livräddande stöd. 

Stödet innefattar bland annat kontantstöd, vinterkit med jackor, filtar och värmefläktar och särskilda kit för att säkra kvinnors trygghet, värdighet och hygien. Oxfam har arbetat för att trygga människors tillgång till mat, vatten och sanitet och säker försörjning genom återbyggnad och uppgraderingar. Med lokal förankring har vi arbetat för redan utsatta gruppers trygghet. Oxfam samarbetar med lokala partners för att garantera att deras röster hörs i återbyggnaden och att deras behov styr arbetet.

Efter jordbävningen lämnade många människor området på grund av brist på skydd, säkerhet och hygien. De skrev ’VI KOMMER TILLBAKA!’ på det som varit deras väggar. När de kom tillbaka efter ett tag väcktes hopp igen. Jag tror på solidaritet, tillsammans kommer vi återbygga det här området.

– Özge Sağaltıcı, Oxfams säkerhetsofficer för mat och ekonomi

Läs mer om hur ditt stöd har gjort skillnad

1 år senare: Turkiet och Syrien

Förstörd byggnad efter jordbävningarna, Aleppo, 6 februari 2023. Foto: Islam Mardini/Oxfam

Drabbade många som redan är på flykt

Den första jordbävningen drabbade framför allt södra Turkiet, särskilt områden kring staden Gaziantep och regionen Hantay. Det här är områden där många flyktingar som flytt Syrien befinner sig.

Jordbävningen slog också hårt mot nordvästra Syrien, som redan är drabbat av konflikten i landet och där majoriteten av de 6.7 miljoner människor som flytt sina hem befinner sig. Sedan innan är Oxfam på plats i Syrien och når 1.5 miljoner människor med livräddande insatser. Ditt stöd kan rädda liv i katastrofer – ge en gåva genom att klicka här!

Omfattningen av skadorna är enorm. Efter två stora jordbävningar och över 60 efterskalv befinner sig människor fortfarande i chock och rädsla, de har inte ens tid att sörja sina nära och kära.

Meryam Aslan, Oxfams talesperson i Ankara

Vad gör Oxfam i Turkiet och Syrien?

Ett år senare blir konsekvenserna av jordbävningen än tydligare: 10 miljoner människor har behövt akut stöd. Den 6 februari var vi på plats inom timmar i de värst drabbade områdena för att kunna se över situationen och var behoven fanns. Med lokal förankring har vi under det senaste året nått över 2 miljoner människor i både Turkiet och Syrien med bland annat vatten, sanitetstjänster och mat. Vi arbetar för att återställa människors liv och försörjningsmöjligheter samtidigt som särskilt utsatta gruppers säkerhet ligger i fokus.

En som överlevt jordbävningen tar emot hygienkit från Oxfam

En överlevare från Aleppo tar del av de hygienkit Oxfam leverar. Foto: Islam Mardini/Oxfam

”Vi levde nästan i mörker varje natt”

Khadija är en av de som drabbades av jordbävningen. Hon är mamma till fem barn och bor i Al Fardous, ett kvarter i Aleppo. Under jordbävningen förstördes delar av hennes hus och det saknar nu ordentlig uppvärmning och sanitet. Jordbävningen hade inte bara fysiska konsekvenser, Khadijas dotter är nu rädd för mörkret och har mardrömmar varje natt. Efter jordbävningen delade Oxfam ut hygienkit med bland annat shampoo, bindor och tvål. Särskilda kit för kvinnor delades också ut med sjalar, underkläder och solcellslampor. Dessa gjorde att Khadija kunde spara pengar som hon i stället kunde lägga på vatten och mat till sin familj.

Khadija drabbades av jordbävningen, hon använder hygienkiten hon tidigare fått av Oxfam

Khadija drabbades av jordbävningen, hon är mamma till fem och använder hygienkiten hon tidigare fått av Oxfam. Foto: Islam Mardini/ Oxfam

Lokala samarbeten

Vi har samarbetat med 20 olika kvinnokooperativ i Turkiet. Kvinnorna i dessa kooperativ är lokala ledare och tillsammans skapar de en plattform för att påverka på lokal och nationell nivå. I samarbetet med dessa kan större fokus läggas på särskilt utsatta gruppers behov och måltider, matkit och lakan har delats ut.

Medlemmar i kvinnokooperavet Matiya förbereder måltider för överlevare av katastrofen.

Kvinnokooperativet Matiyas medlemmar förbereder måltider för överlevare av katastrofen. Foto: Yalcin Ciftci/Oxfam

Året i siffror

Såhär har Oxfam arbetat med människorna som drabbats i Turkiet och Syrien.

I Turkiet stöttade vi återställningen av Karaçay Drinking Water Treatment Plant och en 3200 m3 stor vattentank i Kahramanmaras, detta gav över 80 000 människor tillgång till rent vatten.

94 124 människor i Syrien har tillgång till rengöringskit för latriner och Oxfam har 30 personer på plats för att bidra till renhållning och sanitet.

326 730 människor har fått hygienkit med bland annat blöjor, tvål, shampoo och bindor.

Två bagerier har fullt återställts och uppgraderats i Syrien, de kan nu förse 95 000 människor med bröd och ytterligare 5 bagerier återställs nu.

I Turkiet har 400 hushåll som förlorat sin inkomst fått kuponger för mat och annat de behöver. De 440 allra mest utsatta hushållen har registrerats för att få kontantstöd.

Under vintern kunde vi nå 14 457 människor i Turkiet med vinterkit som bland annat innehöll filtar, värmefläktar, paraplyn, jackor och skor.

17 927 kit för kvinnor delades ut, innehållande bland annat underkläder, sjalar, handdukar och tandborstar.

Ditt stöd behövs!

Även om vi hittills uppnått mycket är det en lång väg kvar, Oxfam är kvar på plats och byter nu fokus från akut till långsiktigt stöd. Arbetet framåt kommer riktas in på återbyggnad och återställning av människors liv och försörjning.

Det enklaste, och mest kostnadseffektiva, sättet att förändra livet för människor i krig, katastrofer och kriser är att bli månadsgivare. Det gör det möjligt för oss att planera vårt arbete långsiktigt och att agera där behoven är som störst. Tillsammans utmanar vi orättvisor och förtryck – och tar kampen för en mer rättvis värld.

Agera i solidaritet

Bli månadsgivare