
Alina är psykolog och mamma till tre barn. Hon är från Kiev och har omvandlat hennes barns passion för schack till en schackklubb. Foto: Olha Petrova/Oxfam
Kriget i Ukraina
3 år senare. Oxfam och våra partners är på plats.
Miljoner har flytt från Ukraina
Sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022 har konsekvenserna varit förödande. Kriget har hittills orsakat tusentals civila offer och ödelagt viktig infrastruktur, människors hem, skolor, sjukhus och vattenförsörjning. Miljontals människor har flytt sina hem. Nu har kriget pågått i tre år. Oxfam har varit på plats sen februari 2022. Tillsammans med våra partners har Oxfam nått 2,4 miljoner människor i Ukraina och närområdet med stöd.
Miljoner människor är fortfarande i behov av stöd, som i andra konflikter är marginaliserade grupper och de nära konfliktzoner särskilt utsatta. För att kunna stötta människor och samhällen på bästa sätt har våra partners, med sin lokala kunskap och expertis, varit oerhört viktiga för att insatserna har kunnat vara effektiva och göra verklig skillnad.
Oxfam är på plats med livräddande stöd. Hittills har vi nått 2,4 miljoner människor i Ukraina och närområdet. Med ditt stöd kan vi nå ännu fler.
Vill du veta mer om hur Oxfam arbete i Ukraina?
Läs vår 2,5 års-rapport om arbetet i Ukraina
2,5 år i UkrainaLäs vår 2-års rapport om arbetet i Ukraina och närområdet
2 år i Ukraina”Jag vill andas ut igen – jag vill att hela landet ska andas ut och få vila. Jag vill att alla ska kunna återvända hem.”
Anna Kulyeva, grundare av stifelsen “Anika”
Vad har hänt i Ukraina?
Behoven i Ukraina har förändrats under åren. Människor i närheten av konflikten i den östra delen av landet har haft stora humanitära behov, sommaren 2023 intensifierades konflikten i dessa områden och tusentals behövde lämna sina hem. I juni 2023 skedde en explosion i Kakhovkadammen i Kherson Oblast vilket ledde till översvämningar. Upp emot en miljon människor förlorade tillgång till rent vatten och 140 000 hade ingen elektricitet. Efter katastrofen samarbetade Oxfam med partners för att snabbt stötta människor som drabbats.
Intensifierade attacker på energiinfrastrukturen under 2024 innebär att civila, särskilt de mest sårbara grupperna, kommer att ha svårigheter med att få tillgång till grundläggande tjänster som rent vatten, gas och uppvärmning.
Det finns ett växande humanitärt behov i områden nära frontlinjen, där nära 40 000 människor behövt fly i bara oktober och november 2024. Samtidigt krymper finansieringen av det humanitära stödet, en trend som troligtvis kommer fortsätta. Trots finansieringssvårigheter och det konstanta hotet om attacker, fortsätter lokala humanitära organisationer, civilsamhället och gräsrotsrörelser stå starka i sitt åtagande att leverera livräddande stöd till människor som drabbats.
Oxfams arbete i Ukraina
Vikten av lokal expertis
Oxfam arbetar som alltid utefter principen att lyfta och stötta lokala humanitära ledare för att stödet ska vara effektivt. Vi arbetar med en feministisk ansats där vi försöker se till helheten, för att försäkra oss om att stödet når marginaliserade grupper. Arbetet i Ukraina är ytterligare bevis för att humanitärt arbete är mest effektivt när det styrs av lokala behov och i samarbete med lokala organisationer. Det är tack vare det nära samarbetet med lokala organisationer som stödet kunnat nå ut så snabbt och effektivt som möjligt.

Anna Kulyeva, grundare av stiftelsen ”Anika” visar upp foton på sin mobiltelefon. Foto: Olha Petrova/Oxfam
Alinas historia:
Alina Smyrnova är mamma till tre barn och psykolog. Hon såg sina barn utveckla en passion för schack och när hon inte kunde hitta en schackklubb i närheten tog hon saken i egna händer och startade en egen. Utöver schackklubben kan människor utöva pilates och få psykologiskt stöd. Hon har på så sätt skapat en gemenskap för människor där de kan växa och både få och ge stöd.
Alina ger barn från stora familjer chansen att delta gratis och hoppas framåt kunna engagera fler tonåringar för att ge dem möjlighet att delta i meningsfulla aktiviteter. Oxfam och partnern WCU har stöttat Alina i att ta fram en affärsplan och gett bidrag för att köpa möbler, utrustning och föremål som kan säkerställa att verksamheten kan fortsätta under strömavbrott.

Alina är psykolog och mamma till tre barn. Hon är från Kiev och har omvandlat hennes barns passion för schack till en schackklubb. Foto: Olha Petrova/Oxfam
Arbete med redan utsatta grupper
Oxfams arbete utgår alltid från lokala behov, i Ukraina samarbetar vi framåt med sju partnerorganisationer som arbetar med marginaliserade grupper i Ukraina. Detta inkluderar romer, kvinnor, HBTQI+ personer, människor som lever nära frontlinjen och de som bor på landsbygden med begränsad tillgång till humanitärt stöd. Ett starkt civilsamhälle i Ukraina innebär att de människor som behöver stöd fortsätter få det, nu och i framtiden.

Stiftelsen Anika besöker Hannas hus, där nya fönster installerats för att ersätta de som skadades under attacker. Foto: Olha Petrova/Oxfam
Oxfam finns på plats i flera andra akuta kriser
Parallellt med insatserna för människor på flykt från Ukraina arbetar vi på plats i flera andra akuta kriser runt om i världen.
Det enklaste, och mest kostnadseffektiva, sättet att stödja människor som har drabbats av krig, konflikter och katastrofer är att bli månadsgivare. Det ger oss möjlighet att arbeta för en långsiktig förändring, mot orättvisor och förtryck – och att samtidigt agera i akuta situationer där behoven är som störst just nu.
Agera i solidaritet
Frågor och svar
Vägen mot en verkligen hållbar och rättvis fred måste självklart inkludera ukrainare, särskilt ukrainska kvinnor och civilsamhället. Rysslands invasion bröt mot internationell lag och denna aggression får inte belönas. Att legitimisera en aggressionshandling riskerar att sätta en standard som skulle kunna hota hela den internationella regelbaserade ordningen som utformats för att förebygga krig innan de bryter ut. Oavsett om Ukraina och Ryssland kommer överens om att förhandla kring en fredsplan måste civila skyddas, i linje med ländernas åtagande enligt internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter.