
Kriget i Ukraina
Miljontals som flytt sina hem
Ett år har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022. Konsekvenserna har varit förödande. Kriget har hittills orsakat tusentals civila offer och ödelagt viktig infrastruktur, såsom människors hem, skolor, sjukhus och vattenförsörjning.
Omkring 18 miljoner är i behov av humanitär hjälp, och sex miljoner människor har flytt för att söka säkerhet inom eller utanför landet, främst i Polen, Rumänien och Moldavien. 90 procent av dem är kvinnor, barn och äldre. Ingen vet hur länge kriget kommer att pågå och vintern gör vardagen ännu svårare. Det är viktigare än någonsin att vi ser till att de får stöd och skydd.
Oxfam är på plats med livräddande hjälp. Med ditt stöd kan vi nå ännu fler.
Ditt stöd räddar liv
Vår oro för de mest utsatta
Som humanitär organisation är Oxfam allvarligt oroad över krisens konsekvenser för de människor som redan är mest utsatta. Många är traumatiserade av kriget, av separationer och av flykten. De kan stöta på svårigheter att registrera sig i andra länder eller områden, att få tillgång till juridisk rådgivning och med språket. När deras vanliga hem, familjer, inkomstkällor och samhällen inte längre kan skydda dem, löper de större risk för människohandel, utpressning och könsbaserat våld.
Vi är också oroade över den ojämlika behandlingen och bristen på skydd för vissa minoritetsgrupper som romer, hbtqi+-personer, personer från länder utanför EU, unga kvinnor och barn som reser ensamma och personer som överlevt könsrelaterat våld.
Oxfam samarbetar med lokala civilsamhällesorganisationer
Oxfam stödjer humanitära insatser både i Ukraina och i grannländerna. Vi samarbetar med lokala organisationer och bistår med teknisk support, expertis och finansiering. Vi har hittils kunnat nå ut till över 800 000 personer i Ukraina, Polen, Rumänien och Moldavien.
Tillsammans med våra lokala partners kan vi till exempel:
• Finnas på plats vid gränsövergångar och ge människor som flyr tillgång till tillförlitlig och aktuell information via jourtelefoner och sociala medier.
• Se till att människor har det nödvändigaste för att överleva, till exempel mat- och hygienpaket.
• Sätta upp handtvättstationer och toaletter, även sådana som är tillgängliga för personer med funktionshinder, samt duschar.
• Ge psykosocialt stöd och råd för att hjälpa människor att hantera det de går igenom.
• Ge människor som flyr från Ukraina tillgång till rättshjälp, så att de kan få stöd och kunskap om sina rättigheter.
• Fokusera på behoven hos utsatta grupper och minoriteter, däribland romer, hbtqia+, kvinnor som reser med små barn och personer med funktionsnedsättningar.
Julia har flytt från Ukraina till Polen. Foto: JB Russell/Panos/Oxfam
Julia är en av alla de som flytt Ukraina. Tillsammans med sin svärmor, sin son, sina brorsöner och brorsdöttrar flydde hon till grannlandet Polen:
“Vi åkte på morgonen, mellan kl 6 och 7 föll inga bomber, så då hade vi lite tid att åka säkert. Vi tog bara några få saker med oss, och en hårddisk och lite pengar. Vi brydde oss nästan inte om vad vi tog med oss. Du tittar på ditt hus och tänker på vad du ska ta med dig, och sen inser du att du inte behöver någonting.”
Oxfam finns på plats i flera andra akuta kriser
Parallellt med insatserna för människor på flykt från Ukraina arbetar vi på plats i flera andra akuta kriser runt om i världen. På många platser försvåras läget ytterligare av kriget i Ukraina, då tillgången till spannmål, och därmed mat, minskar drastiskt och priser på baslivsmedel och bensin rusar i höjden.
Det enklaste, och mest kostnadseffektiva, sättet att stödja människor som har drabbats av krig, konflikter och katastrofer är att bli månadsgivare. Det ger oss möjlighet att arbeta för en långsiktig förändring, mot orättvisor och förtryck – och att samtidigt agera i akuta situationer där behoven är som störst just nu.