Före detta stats- och regeringschefer uppmanar G20-ledare att stödja beskattning de ultrarika
Nästan 20 före detta stats- och regeringschefer från G20-länder och höginkomstländer, inklusive Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven, Chiles tidigare president Michelle Bachelet, Australiens tidigare premiärminister Julia Gilliard, Frankrikes tidigare premiärminister Dominique de Villepin och Spaniens tidigare president José Luis Rodríguez Zapatero, uppmanar nuvarande G20-ledare —inklusive USA:s president Joe Biden, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Storbritanniens premiärminister Keir Starmer— att stödja ett nytt globalt avtal om att beskatta världens ultrarika individer i ett öppet brev som publicerades 11 juli 2024. Att säkerställa att de ultrarika betalar sin rättvisa andel skulle minska ojämlikheten och generera biljoner dollar som är nödvändiga för investeringar i industripolitik och en rättvis omställning.
De före detta ledarna skriver i brevet att “Brasiliens G20-förslag understryker möjligheten att skriva en ny berättelse om beskattning för första gången på en generation” i en tid då miljardärer globalt betalar en skattesats motsvarande mindre än 0,5 procent av deras förmögenhet.
Den brasilianska regeringen, i sin roll som ordförande för G20, driver på för en ny global skattenorm för att beskatta de ultrarika. Brevet från före detta stats- och regeringschefer från G20-länder kommer samtidigt som samtal pågår i G20-huvudstäder för att stödja avtalet, och inför ett möte mellan G20:s finansministrar och centralbankschefer i Rio de Janeiro, Brasilien, den 25 juli. Regeringar inklusive Brasilien, Sydafrika, Frankrike och Spanien har redan uttryckt sitt stöd.
”Sällan kommer ett förslag som ber oss som tidigare ledare att samlas i enighet — och som vi erkänner som politiskt möjligt. Detta är tydligt ett sådant förslag.”
Stefan Löfven, tidigare statsminister i Sverige och medlem i Club de Madrid, sa:
“Brasiliens rimliga förslag att sätta nya globala standarder för att beskatta de rikaste individerna är en strategisk ekonomisk game-changer som alla G20-ledare måste stödja. Med ledare som president Biden som driver på djärva nya förslag, bevittnar vi ett banbrytande skifte. Men för att dessa ansträngningar ska vara riktigt effektiva måste regeringar samarbeta internationellt.
“Ledarna för världens mäktigaste ekonomier är unikt placerade att erbjuda det ledarskap som folk ropar efter idag. Att stödja Brasiliens trovärdiga G20-förslag kan vara ett av de viktigaste multilaterala stegen i modern historia: det skulle inte bara generera miljarder dollar för länders viktiga investeringar i människor, utan också erbjuda den nya globala konsensus som världen behöver för rättvisare beskattning.”
Michelle Bachelet, tidigare president i Chile och vice ordförande i Club de Madrid, sa:
“Brasiliens förslag om ett globalt avtal för att beskatta de rikaste människorna är den typ av ansvarsfull ekonomisk statskonst som regeringar behöver idag. Genom att stödja denna agenda skulle G20-ledarna visa att de tar itu med oligarkiska nivåer av extrem ojämlikhet och den skada på demokratin som detta skapar.
“Vi behöver en värld där de rikaste beskattas i varje land, och inte tillåts att diktera reglerna till sin egen fördel. Brasilien visar oss hur. Genom att stödja president Lulas G20-initiativ ger ledarna multilateralt samarbete en chans: att bevisa att regeringar kan samarbeta för att skapa rättvisa regler för alla.”
De före detta världsledarna konstaterar att “globalt kapital respekterar inte nationella gränser,” och noterar att även om nationella åtgärder är oundgängliga så kan de ensamma bara gå så långt. De tidigare presidenterna och premiärministrarna skriver att “skattesmitning och skatteflykt av de ultrarika lyckas när regeringar misslyckas med att samarbeta.”
Helen Clark, tidigare premiärminister i Nya Zeeland och medlem i Club de Madrid, sa:
“Brasilien ska berömmas för att ha tagit upp frågan om en global skattenorm för världens miljardärer på G20:s bord. Detta bygger på ett tidigare G20-beslut att stödja en global minimiskatt på femton procent för multinationella företag. Det senare initiativet tog år att förverkliga. Båda initiativen bygger på globalt samarbete för att bekämpa skattesmitning.”
Brevet, som koordinerades av Club de Madrid och Oxfam, varnar för att “andelen inkomster för de översta 1 procenten av inkomsttagarna har ökat med 45 procent under fyra decennier medan de högsta skattesatserna på deras inkomster har minskat med ungefär en tredjedel.”