oxfam logotyp

Muna tvättar vid sitt tält där hon för tillfället bor, Gaza. Foto: Alef Multimedia/ Oxfam

Människorna i Gaza behöver dig!

Ge en livräddande gåva idag.

Den humanitära krisen i Gaza har nu pågått i ett år. Över 43 000 människor har dödats, varav över 11 000 av dessa är barn. 1.9 miljoner människor har tvingats från sina hem och hela befolkningen riskerar att svälta. Utan sjukhus, vatten och mat är situationen desperat.  

Oxfam är på plats och vi har hittills nått över 1,1 miljoner människor i Gaza. Stödet innebär bland annat matpaket med färska grönsaker och kontantstöd. Oxfam och partners delar ut hygienkit, medicin och första hjälpen till särskilt utsatta kvinnor. Vi utbildar barnmorskor och delar ut kit till nyblivna mammor för den första kritiska tiden efter förlossning.

Med din gåva kan vi nå ännu fler. 

Människorna i Gaza behöver dig! Swisha din livräddande gåva idag.

Ge en gåva till Gaza

”Vi har ingenting”

– Vi har ingen mat, inga sängar eller filtar, vi har ingenting. Vi dumpades här och övergavs. Vi har ingen tillgång till rent vatten, vi dricker saltvatten. Det känns som att vi ska frysa ihjäl på natten.

Det berättar Muna, som tvingats fly med sin familj. De bor nu i ett tältläger, och de är långt från ensamma. 1.9 miljoner människor har lämnat sina hem och hela befolkningen riskerar att svälta. Vattenbristen är akut och gör att dödliga sjukdomar sprids snabbt.

Hör Muna berätta om sin situation i videon.

Vad gör Oxfam just nu?

Trots mycket svåra förhållanden har Oxfam och våra partnerorganisationer det senaste året nått över 1,1 miljoner människor i Gaza. Under vintern delade vi ut filtar och andra saker för att hålla värmen, nu delar vi ut matpaket med färska grönsaker, och vi delar ut kontantstöd. Vi delar ut hygienkit, medicin och första hjälpen till särskilt utsatta kvinnor. Våra partners tillhandahåller nödvändig sjukvård, utbildar barnmorskor och delar ut kit till nyblivna mammor för den första kritiska tiden efter förlossning.

Vår effektrapport om året i Gaza

Oxfams partner PARC förbereder matpaket i södra Gaza. Foto: PARC/ Oxfam

→ Oxfam fördömer allt våld som drabbat och som fortsätter drabba civila israeler och palestinier 

Vi är djupt förskräckta av det allvarliga våldet mot israeliska civila och det eskalerande våldet mot civila i Gaza. Attacker som medvetet riktar sig mot civila är aldrig berättigat. Alla parter måste respektera internationell humanitär rätt och upphöra med våldet. Vi har bevittnat den dödligaste dagen för civila i Israels moderna historia och det dödligaste året på Västbanken sen FN:s mätningar började. Det senaste året har fler kvinnor och barn dödats i Gaza av israelisk militär än i någon annan nutida konflikt på ett enda år. 

 

→ Oxfam kräver en omedelbar och permanent vapenvila

Civila på alla sidor betalar priset för sina ledares misslyckande i att lösa en konflikt som lett till den längsta ockupationen i modern historia. Eskaleringen av våldet understryker också misslyckandet hos världens ledare i att adressera ockupationen och blockaden. Om det internationella samfundet inte aktivt arbetar för att adressera dessa grundorsaker kommer cykeln av människorättskränkningar och våld bara att fortsätta. Humanitära pauser är inte nog, utan en permanent vapenvila krävs för att på riktigt kunna skydda och stötta alla människor i Gaza.

 

→ Humanitärt stöd måste tillåtas att transporteras in säkert till de drabbade

Alla humanitära operationer är nu helt stoppade. Det är omöjligt för organisationer som Oxfam att starta upp dem när hotet om bomber, raketer och kulor är närvarande. Vanliga civila har redan burit bördan av våldet och nu blir människorna i Gaza dubbelt drabbade då våldet eskalerar och de samtidigt inte får tillgång till humanitärt stöd. 

Vad händer i Gaza?

Sedan den 7 oktober har våldet i Gaza och Israel trappats upp rejält. Den 7 oktober attackerades Israel av organisationen Hamas, ett anfall som dödade 1200 israeler och över 250 israeler, inklusive 38 barn, togs gisslan, 96 av dessa rapporteras fortfarande hållas i Gaza. 

Sedan dess har den israeliska armén dödat över 43 000 palestinier i Gaza och över 100 000 har skadats. 1.9 miljoner människor har flytt sina hem. Mitt i allt detta blockerar Israels regering vägarna för humanitärt stöd och varken Oxfam eller andra aktörer kan utföra sitt arbete till fullo. Utan en permanent vapenvila riskerar hela Gazas befolkning att svälta. 

Den internationella domstolen, ICJ, har i ett beslut den 26 januari 2024 beordrat Israel om att säkerställa att man inte begår folkmord. Inom en månad från beslutet skulle Israel återrapportera om vilka åtgärder man vidtagit för att undvika folkmord och förbättra den humanitära situationen. Oxfam uppmärksammade den 18 mars 2024 att Israel fortsätter blockera humanitärt stöd från att nå människorna i Gaza, och därmed bryter mot ICJ:s uppmaning. 

Israels regering misslyckas inte bara med att underlätta det internationella humanitära stödets ansträngningar utan förhindrar det aktivt. Vi menar att Israel misslyckas att göra allt i sin makt för att förhindra folkmord.

Sally Abi-Kahli, regionchef Oxfam i Mellanöstern

Den humanitära situationen har sen dess bara blivit värre. I april rapporterade Oxfam att människor i norra Gaza tvingas överleva på 245 kalorier om dagen, och i juli 2024 släppte vi rapporten ”Water War Crimes” som menar att Israel använder vatten som krigsvapen mot Gaza, vilket riskerar att sjukdomar börjas spridas bland en befolkning som redan lider. Risken för svält, törst och död är stor. Den 1 oktober 2024 visade Oxfam att det senaste året har fler kvinnor och barn dödats i Gaza av israelisk militär än i någon annan nutida konflikt på ett enda år. Civil infrastruktur har i genomsnitt attackerats var tredje timme.  

Vi har redan sett Israels användning av kollektiv bestraffning och användning av svält som ett krigsvapen. Nu bevittnar vi dess användning av vatten som ett vapen, vilket redan får dödliga konsekvenser.

Lama Abdul Samad, Oxfams specialist inom vatten och sanitet

I september 2024 beordrade Israel en evakuering av hela norra Gaza för att sedan belägra det och blockera humanitärt stöd inträde. Efter en månads blockad kunde organisationer som Oxfam komma in i norra Gaza. Stödet som släpps in är dock inte i närheten av tillräckligt för att uppfylla behoven, och inget tillåts in i städerna norr om Gaza City. Människor i Jabalia, Beit Lahia och Beit Hanoun, norr om Gaza City, förvägras stöd och skydd av Israel, situationen är bortom katastrofal.

I slutet av oktober meddelade Israel att de kommer bryta med UNRWA, den största och mest etablerade organisationen för humanitärt stöd i Gaza – trots varningar från omvärlden om de katastrofala följder detta skulle ha.

 

Sveriges regering, kräv vapenvila nu!

Sverige måste stå på rätt sida av historien. En hel befolkning riskerar att svälta – och vi uppmanar er att göra allt ni kan för att en permanent vapenvila inrättas omedelbart. Gazas befolkning kan inte vänta.

Skriv under brevet till Sveriges regering. 

Skriv under!

Underskrifter

27300

Mål

Det humanitära behovet är enormt 

Fler än 43 000 palestinier har omkommit. Över en 1,9 miljoner människor har lämnat sina hem, och bristen på vatten, mat och bränsle är akut. Sjukhus är antingen stängda, överbelastade eller förlorar elförsörjningen. Det humanitära behovet i Gaza är enormt.

Vattenbristen är akut, där varje person beräknas ha tillgång till 2 liter vatten varje dag – det dagliga behovet är 15 liter. 2000 personer per dusch och 500 personer per toalett gör att sjukdomar sprider sig snabbt. Antal fall av diarré är 40 gånger fler än förra året.

Mitt i allt detta blockerar Israels regering vägarna för humanitärt stöd och varken Oxfam eller andra aktörer kan utföra sitt arbete till fullo. Vår kollega Bushra förklarar i videon hur humanitärt stöd blockeras i Gaza på sex sätt.

Frågor & svar

Oxfam har ett 20-talpersoner på plats i Gaza. Vi är i ständig kontakt med dem och säkerställer varje dag att alla lever och är i säkerhet. Det är vårt viktigaste jobb, även om det blir svårare och svårare att garantera. De flesta har tvingats lämna sina hem – vissa har förlorat sina hem helt. Det är en extremt traumatisk och svår tid för alla i Gaza. Alla är osäkra och känner sig otrygga, och kämpar för att få skydd, mat, vatten och el. Våra kollegor är inget undantag. 

Oxfam har funnits i Gaza och Israel sen 1950-talet. r arbetar Oxfam tillsammans med lokala partners för att stötta människor i Gaza som drabbats av den humanitära krisen där. Vi tillhandahåller rent vatten, vi återuppbygger skadade vattensystem och förbättrar saniteten. Vi stöttar lokala jordbrukare i att förbättra kvalitén på sina produkter och få dem sålda, och vi stöttar civilsamhället i att kämpa för folkets mänskliga rättigheter. Vi kampanjar för hållbar fred och säkerhet för alla civila och ett upphörande av blockaden i Gaza. 

Oxfam är på plats i många länder och det som styr insatser är graden av behov. Beslut om att finnas på plats i en kris fattas alltid utifrån det humanitära behovet. Innan attackerna den 7e oktober var 80% av invånarna i Gaza beroende av internationellt stöd till följd av 16 års blockad. Israels regering, lokala och nationella organisationer har tillräcklig kapacitet för att möta dess befolknings behov, något som Gaza inte har. Skulle situationen ändras kommer Oxfam att se över prioriteringen. 

Attacker som medvetet riktar sig mot civila är aldrig berättigat. Alla parter måste respektera internationell humanitär rätt och upphöra med våldet. Gisslantagande bryter mot humanitär rätt och Oxfam fördömer alla sådana handlingar.

Oxfam har personal på plats i Gaza och samarbetar med 9 betrodda lokala organisationer i Gaza och har upprätthållit kontakten med dessa sedan den 7e oktober. Våra samarbetspartners arbetar nu under svåra omständigheter, då de själva befinner sig på flykt. Hittills har Oxfam och våra partners nått 1,1 miljoner människor i Gaza med bland annat paket med kläder, filtar och annat för att hålla värmen, matpaket, kontantstöd och hygienkit. Oxfam är en opartisk organisation med väl beprövade rutiner och kontroller för att försäkra sig om att stödet når de som verkligen behöver det, till exempel genom pålitliga partnerorganisationer som har många års lokal kunskap. Vi på Oxfam är medvetna om att det stöd som har möjlighet att komma fram nu inte är tillräckligt för de över 2 miljoner människor som befinner sig i Gaza, vilket gör en permanent vapenvila ännu viktigare.  

Krisen i Libanon har eskalerat till följd av ett misslyckande att uppnå en vapenvila i Gaza. Hundratusentals människor har tvingats fly sina hem på grund av Israels luftanfall. Oxfam har arbetat i Libanon sen 1993 och fokuserar nu på att stötta dessa människor med vatten- och sanitetstjänster, kontantstöd, mat och hygienprodukter. I årtionden har människorna i Libanon utstått en kris efter en annan utan chans att återhämta sig.

Oxfam uppmanar det internationella samfundet att fördöma eskalationen och att agera för att stoppa det nu. Israel måste hållas ansvariga för deras handlingar i både Libanon och Gaza. Alla parter måste följa internationell humanitär lag och hållas ansvariga för eventuella överträdelser. Läs mer om vad som händer i Libanon.

Med anledning av vapenvilan i Libanon säger Bachir Ayoub, landschef för Oxfam i Libanon:

”Även om nyheten om vapenvila innebär en lättnad för miljontals människor i Libanon så är det bara en bräcklig paus som inte garanterar att våldet upphör. Fram till dess verkar Israel fast besluten att fortsätta bombardera landet.

Denna 60-dagars vapenvila innebär att vissa av de 1,4 miljoner människor om flytt till följd av det brutala kriget nu kan återvända hem. Men hundratusentals personer har ingenstans att återvända till efter att Israel jämnat hela byar med marken. Ett permanent avtal om vapenvila måste nås så att samhällen kan återbygga sina liv.

Alla parter i detta avtal måste nu arbeta mot en fullständig, ovillkorlig och permanent vapenvila i både Libanon och Gaza. Efter 415 dagar av våld kan detta avtal – även om det är otillräckligt – innebära slutet på eskalerat våld i Libanon. Men det kan inte bli något verkligt slut på detta krig så länge palestinier i Gaza fortsätter att utstå Israels bombningar och död”.

Ja, Oxfam menar att Israel nu genomför etnisk rensning i norra Gaza. Det finns ingen officiell lagstadgad definition av etnisk rensning, vi använder oss av den som presenterades av FN:s expertkommitté när de utredde människorättskränkningar i forna Jugoslavien.

Det innebär att ett område genom våld eller hot töms på människor av en viss grupp och görs etniskt homogent. Det menar Oxfam stämmer väl in på vad som just nu sker i norra Gaza. Detta har sin grund i att människor i norra Gaza förvägras humanitärt stöd och tvångsförflyttas samtidigt som offentliga uttalanden klargör intentionen att återbefolka norra Gaza med israeliska bosättare.

Din gåva kan rädda liv.

Ge en gåva

Stöd vårt arbete i Gaza

oxfam logotyp
Giva Sverige logotyp Svensk Insamlingskontroll logotyp