Handuppräckning:
Kommer du att 9 juni rösta på en politik som bromsar klimatkrisen och främjar en rättvis omställning?
Att rösta i EU-valet är din, som svensk, största möjlighet att ha positiv påverkan på klimatet. Kommer du att rösta?
Ser till att de rika som släpper ut oproportionerligt mycket bidrar mer till omställningen, medan låginkomsttagare får stöd att ställa om genom en förmögenhetsskatt, som stöttar globala Syd, slutar subventionera fossila bränslen, inför ett konsumtionsbaserat utsläppsmål, och ser till att EU-länder har handlingsplaner som uppfyller klimatmålen.
Den 9 juni är det EU-val där vi ska välja ett nytt EU-parlament. Men idag finns det flera partier i alla medlemsländer som går till val på att bromsa EU:s klimatarbete. Din röst är viktigare än någonsin!
I korthet
EU har ett stort ansvar för klimatkrisen, och behöver därför snabbt reducera sina utsläpp samt stötta länder med utbredd fattigdom och särskild sårbarhet för klimatförändringarna.
Just nu styr vi mot en temperaturökning på 2,7 grader till år 2100. Det innebär en rent av dystopisk framtid för dagens barn och deras barn. Ungefär 100 000 personer kommer i Europa varje år dö av värme, marina ekosystem kommer stå inför kollaps och ekosystem som Arktis eller Amazonas kommer drabbas av abrupta och oåterkalleliga förändringar.
Att rösta i EU-valet är din, som svensk, största möjlighet att ha positiv påverkan på klimatet. Så vilken framtid vill du leva i? Rösta på en politik som bromsar klimatkrisen och främjar en rättvis klimatomställning!
Mareya är jordbrukare i Kenya. Av hennes 31 boskap har hon bara 7 kvar, resten har dött på grund av torkan. Foto: Khadija Farah/Oxfam
Vad vill Oxfam?
Oxfam Sverige uppmanar vårt framtida EU-parlament att:
-
Beskatta de rikaste! Ta itu med de dubbla klimat- och ojämlikhetskriserna genom att införa en europeisk förmögenhetsskatt. Då kan de allra rikaste ta ansvar för sina överdrivna utsläpp och dessa pengar kan användas till välfärd och för att nå klimatmålen. Oxfam har beräknat att en europeisk förmögenhetsskatt av de europeiska miljardärerna och multimiljonärerna skulle generera 286,5 miljarder euro per år – det motsvarar det motsvarar 40% av EU:s återhämtningsfond.
-
Inför ett konsumtionsbaserat mål på EU-nivå på netto noll till 2050. De utsläpp som nu används som mått för uppfyllandet av klimatmålen är endast territoriella utsläpp, men de konsumtionsbaserade utsläppen är 15% högre än de territoriella.
-
Ge mer stöd till klimatanpassning i globala syd! Den globala fonden som ska ersätta länder för de skador och förluster klimatkrisen orsakar är otillräcklig. EU har hittills bidragit med 27 miljoner USD, inte nära nog i proportion till det historiska ansvar EU har för utsläppen.
-
Sluta subventionera fossila bränslen! De rika länderna har störst historiskt mest ansvar för utsläppen och måste sluta producera olja och gas. Nya ekonomiska medel genererade från skatter på företag, rika utsläppare och miljardärer kan i stället användas för att finansiera förnybara energikällor.
-
Stifta nya lagar! Vi behöver lagstiftning som sätter tryck på medlemsländer att snabbare genomföra ambitiösa klimathandlingsplaner. Det behövs också säkerställas stöd till de som har det svårast i omställningen. Handlingsplanerna måste utgå från att de som släpper ut mest också måste minska sina utsläpp mest och snabbast.
Alla som kommer rösta på en politik som bromsar klimatkrisen i EU-valet räcker upp en hand NU!
Klimatförändringar
Möt personer som redan nu drabbas
Silveria
I Guatemala är närmare hälften av alla barn under fem år kroniskt undernärda. På grund av klimatförändringarna och ett bristande socialt skyddsnät ökar antalet undernärda barn ständigt.
Martha
I Sydsudan riskerar 2,2 miljoner människor svält och i Somalia dör människor i den värsta hungerkrisen i mannaminne. Sydsudans och Somalias befolkning utstår ett nästan ofattbart lidande.
Tawab
Cyklonen Kenneth drabbade hundratusentals människor som redan innan levde i fattigdom. Moçambique är det sjätte fattigaste landet i världen och har mycket låga koldioxidutsläpp; 55 gånger lägre än USA. Cyklonen Kenneth är en varningssignal om hur klimatförändringarna kan få dödliga konsekvenser för de människor som är minst skyldiga för dem.
Maryan
I Östafrika pågår världens just nu största humanitära kris. Extrem torka över flera år har förstört grödor och tagit död på boskap – och fler än 30 miljoner människor kämpar för sina liv. Klimatkrisen fortsätter drabba de som orsakat minst av den, och det här är inget undantag.