oxfam logotyp

Cyklonen tvingade Tawab på flykt

20 juni 2019
Det sker översvämningar varje år men inte som denna. Regnen liknar inget vi sett förut

Tawab

Tawab bär sin son som sitter på en cykel genom ett ankelhögt vattendrag.

Foto: Foto: Tommy Trenchard/Oxfam

Tawab och hans son Calado kämpar för att ta sig fram genom översvämningarna efter cyklonen Kenneth som slog till mot Moçambique den 25 april i år. De enorma vattenmassorna isolerade hela samhällen, spolade bort bostads hus och vägar och ödelade odlingsmarker, skolor och sjukhus.

Förvärrade tropiska stormar är en av konsekvenserna av den globala uppvärmningen och Tawab säger att han aldrig tidigare varit med om något liknande.

”Det sker översvämningar varje år men inte som denna. Regnen liknar inget vi sett förut. Två väggar och halva taket av vårt hus är borta. Ända sen stormen slog till har mina barn varit sjuka”, berättar Tawab.

Cyklonen Kenneth drabbade hundratusentals människor som redan innan levde i fattigdom. Moçambique är det sjätte fattigaste landet i världen och har mycket låga koldioxidutsläpp; 55 gånger lägre än USA. Cyklonen Kenneth är en varningssignal om hur klimatförändringarna kan få dödliga konsekvenser för de människor som är minst skyldiga för dem.

Tawab står nu inför en svår tid och som så många andra oroar han sig för hur han ska kunna återgå till sitt vanliga liv igen.

”Vindarna var så starka. Träd föll över elledningar och ett träffade väggen på vårt hus. De flesta grödor i vår by förstördes av vattnet. Vi är ett jordbrukssamhälle så vi förlitar oss på de där grödorna. Det har skett så enorma skador. Det blir inte lätt att bygga upp vårt hus som det såg ut förut. Livet är inte lätt för oss nu.”