oxfam logotyp

Hunger har ett ansikte

5 december 2023

Du har säkert läst eller sett det redan. I Östafrika pågår världens just nu största humanitära kris. Extrem torka över flera år har förstört grödor och tagit död på boskap – och fler än 30 miljoner människor kämpar för sina liv. Klimatkrisen fortsätter drabba de som orsakat minst av den, och det här är inget undantag.

Maryan Mohamed håller sitt undernärda barn medan hon väntar på hjälp utanför en klinik i Mogadishu, Somalia. Foto: Abdullahi Hassan/Oxfam

En av dem som drabbats är Maryan Mohamed. Hon bor i Somalia med sin nyfödda bebis som lider av undernäring. Maryan hade till slut inget annat val än att lämna sitt hem för att leta efter vatten och mat.

Vi var tvungna att lämna vår by eftersom min dotters tillstånd blev allt värre.

Maryan Mohamed, Somalia

Maryans dotter har diarré och är i akut behov av näring och vätska. För mammor som Maryan är effekterna av klimatkrisen plågsamt uppenbara när hon vaggar sitt undernärda barn.

Situationen för Maryan och hennes lilla dotter är allt annat än ovanlig. Oxfam beräknar att 1,8 miljoner barn i Somalia kommer att vara akut undernärda i slutet av året på grund av den extrema torkan som drabbat landet. Miljontals människor har behövt lämna sina hem, precis som Maryan.

Bara förra månaden kom 11 allvarligt undernärda barn hit. Flykten och klimatförändringarna har drabbat dem mycket hårt och de blir sjuka varje gång de kommer till ett nytt läger. Fall av undernäring är vardag här.

Hawa Abdi, sjukvårdsarbetare i ett flyktingläger i Somalia

Maryans och många andras gripande berättelser visar klimatkrisens förödande verklighet och dess oproportionerliga och orättvisa inverkan för de mest utsatta.

Trots enorma hinder och motgångar visar människorna i Somalia en otrolig motståndskraft i att övervinna de livsfarliga konsekvenserna av torkan. Men trots detta finns inte nog med resurser som räcker till alla – och många vet inte hur de ska överleva dagen. Därför behövs våra månadsgivare. Tillsammans med lokala partners och givare arbetar Oxfam varje dag för att ge människor som Maryan livsnödvändigt stöd. Du behövs för att fler ska få nödmat, rent vatten, sanitet och skydd. Med ännu fler kan vi även efter den akuta fasen fortsätta stötta människor att bli mer motståndskraftiga inför klimatförändringarna, så att de kan bygga upp sina liv.

Tack för att du är med och stöttar de mest utsatta. Tillsammans med dig kan vi fortsätta nå fler. Ge en julgåva som gör skillnad!


Varmt tack!
Suzanne Standfast
Generalsekreterare för Oxfam Sverige