
Benjamín Peña, 64, återplanterar skog i Bolivia. Foto: Samuel Nacar / Oxfam Intermón
Klimaträttvisa i Latinamerika och Karibien
Ny Oxfam-rapport: Klimatskador och Sveriges ansvar att kompensera
Utsläppen från världens rikaste orsakar klimatskador i Latinamerika och Karibien
Latinamerika och Karibien är hem för runt 40 procent av världens biologiska mångfald, ett stort antal urfolk och en majoritet av världens små ö-nationer. En fjärdedel av befolkningen bor längs kusten. En av fem människor lever i fattigdom. Dessa länder bidrar otroligt lite till de globala utsläppen, endast 5 procent, trots att de är hem för 8 procent av världens befolkning.
Världens rikaste 10 procent står däremot för hälften av världens konsumtionsbaserade utsläpp, runt 70 procent av Sveriges befolkning tillhör världens rikaste 10 procent. I kontrast tillhör endast 8–9 procent av befolkningen i Latinamerika och Karibien samma grupp. Människorna och länderna i regionen upplever redan enorma klimatskador till följd av en kris de inte skapat.
Utsläppen från de allra rikaste har konsekvenser, och priset betalas av människor som lever i fattigdom och i sårbarhet. När orkaner, jordbävningar och torka ökar i både frekvens och styrka minskar ländernas och människornas kapacitet att återhämta sig och människors liv, försörjning och levnadssätt drabbas.
”Med uppvärmningen rör sig fisken längre ut i havet. De kan inte längre stå ut i värmen här och har rört sig till djupare vatten där fiskebåtarna kanske inte längre kan nå dem.”
Antonia, Honduras
Klimatskador i Latinamerika och Karibien
De historiska utsläppen från världens rikaste orsakar enorma klimatskador i Latinamerika och Karibien. Oxfam Sverige kan i ny rapport presentera kvantifierbara klimatskador i regionen till följd av utsläppen från världens rikaste.
Ekonomiska förluster
De konsumtionsbaserade utsläppen från världens rikaste 10 procent mellan 1990 och 2019 har orsakat ekonomiska förluster i Latinamerika och Karibien som motsvarar 45 000 miljarder SEK.
Hunger
De konsumtionsbaserade utsläppen från världens rikaste 10 procent mellan 1990 och 2019 har orsakat skördeförluster i Latinamerika och Karibien motsvarande mat för 8,1 miljoner människor per år.
Dödsfall
De konsumtionsbaserade utsläppen från världens rikaste 1 procent mellan 2015 och 2019 kommer att orsaka 37 400 dödsfall till följd av värme mellan 2020 och 2120 i Latinamerika och Karibien.
Rapporten

Fair finance for loss and damage: The case of Latin America and the Caribbean, and Sweden’s responsibility
2025-04-03
Klimatskador som inte går att räkna på
Klimatkrisen har en mänsklig kostnad bortom de mätbara skadorna och förlusterna; människors liv raseras och samhällen lämnas för evigt förändrade. Torka, stormar och översvämningar orsakar stora materiella skador men påverkar också den sociala sammanhållningen, kan bidra till förlust av kulturell identitet och urholkar tilliten för samhällets institutioner. Människor känner sig sårbara, övergivna och hopplösheten kan påverka den mentala hälsan.

Julio går igenom ett av fälten på sitt sockerrörsplantage i Bolivia . Foto: Samuel Nacar / Oxfam Intermón
Nuvarande klimatfinansiering är otillräcklig
Nuvarande klimatfinansiering, som är till för att klimatanpassa samhällen och mildra klimatförändringarna, är otillräcklig och tvingar låginkomstländer att ta på sig miljardstora skulder för att skydda sig och återbygga efter klimatrelaterade kriser. Den finansiering som finns kommer ofta i form av lån, vilket i sin tur riskerar att öka skuldbördan. Detta är pengar som i stället hade kunnat användas för att lyfta människor ur fattigdom eller som hade kunnat investeras i välfärd.

Dilma är 62 och bor i Bellaflor tillsammans med sin man, i Bolivia. Foto: Samuel Nacar / Oxfam Intermón
Sverige måste kompensera för de klimatskador vi orsakar
Förluster och skador, eller klimatskador, fortsätter att innebära lidande för människor som gjort minst för att bidra till krisen. Hittills har Sverige utlovat ett bidrag på 200 miljoner SEK till den internationella fonden för förluster och skador, som ska kompensera länder som drabbas av klimatskador till följd av klimatkrisen. Ett bidrag som motsvarar mindre än en halv procent av Sveriges årliga rättvisa andel kompensation för klimatskadorna, enligt uträkningar av Oxfam Sverige.
Ny analys från Stockholm Environment Institute visar att det finns flera innovativa finansieringsinstrument som regeringar från höginkomstländer kan implementera för att generera ny och additionell finansiering, utifrån principen om att förorenaren betalar; de som släpper ut mest ska betala för kostnaderna som uppstår. Utifrån detta har Oxfam Sverige kunnat beräkna att Sverige kan frigöra resurser som motsvarar runt 5 till 6 gånger Sveriges rättvisa, lågt uppskattade, årliga andel.
Oxfam Sverige rekommenderar Sveriges regering att, bland annat:
→ Införa en ny förmögenhetsskatt på svenska multimiljonärer och miljardärer
→ Införa en tillfällig skatt på företags extraordinära vinster
→ Inför en progressiv flygskatt, där de som reser ofta får betala mer
Letar du efter metoden? Den finns beskriven i rapporten Carbon Inequality Kills som du lättast hittar via:
Frågor och Svar
Förluster är oåterkalleliga skador, t.ex. fullständig översvämning av små önationer på grund av stigande havsnivåer, utrotning av en art eller permanent förlust av kulturarvsplatser på grund av erosion orsakad av extrema väderhändelser. Skador kan vara tillfälliga eller delvis återställbara och kräver reparation, återställande eller kompensation. Exempel är förstörelse av infrastruktur till följd av orkaner, ekonomiska förluster till följd av uteblivna skördar på grund av torka eller kostnader för att flytta kustsamhällen på grund av erosion och stigande havsnivåer. Förluster och skador kan vara ekonomiska såväl som icke-ekonomiska, till exempel förlust av kulturarv, traditioner och identitet. Kan även kallas för klimatskador.
Det omfattar utsläpp från varor och tjänster som används i Sverige oavsett var utsläppen sker. Som svensk orsakar man i genomsnitt dubbelt så mycket utsläpp utomlands som inom Sveriges gränser. Därför är det avgörande att analysera och agera för att minska svenskarnas konsumtionsbaserade utsläpp. Dessa utsläpp räknas ut genom att summera alla utsläpp som släpps ut i Sverige, plus alla utsläpp som orsakats av importer till Sverige, minus utsläpp från svenska exporter. På så sätt räknar man på utsläppen som länkar till Sveriges konsumtion, inklusive utsläpp som orsakats utomlands.
Vi har bett en rad forskare från Concordia University, Universitat de Barcelona, Dartmouth College och Columbia University att räkna på de olika klimatskadorna. Deras forskning baseras på den senaste forskningen inom respektive område. Genom att kombinera fysiska klimatmodeller och empiriska modeller som beräknar effekten av utsläppen har de bedömt uppvärmningsgraden som kan kopplas till utsläppen och sen bedömt skadorna och förluster som den uppvärmningen orsakar. Detta är konservativa uppskattningar eftersom de bara tar hänsyn till skadorna och förluster på grund av själva uppvärmningen på grund av utsläpp, bara tar hänsyn till utsläpp över en begränsad period och inte tar hänsyn till effekterna av tex extremväder. Analysen baseras på världens rikastes konsumtionsbaserade utsläpp räknat i förhållande till inkomst som beräknats av Stockholm Environment Institute och Oxfam.
Sverige är ett litet land, men svenskarna har oproportionerligt höga utsläpp. Just nu ökar utsläppen med 5,6 procent när de egentligen måste minska med 7 procent. Om alla levde som den rikaste 1 procenten av svenskarna, skulle den koldioxidbudget som återstår för att hålla mänskligheten från att överstiga 1,5 graders uppvärmning, ta slut på ett halvår – med katastrofala följder. Många högutsläppsländer är små länder. Att vara ett litet land innebär inte att man inte måste ta ansvar.
Nej det räcker inte, fonden för förluster och skador är endast en del av det som kallas klimatfinansiering. Under det paraplyet ingår såväl finansiering för klimatanpassning, åtgärder för utsläppsminskning och nu fonden för skador och förluster. Att endast betala av notan för skador och förluster är inte tillräckligt. Vi lyfter detta specifikt eftersom de länder som har störst kapacitet och ansvar att betala för klimatskador bör göra det.
Uträkningen baseras på 3 faktorer: Ländernas förmåga att betala, ländernas ansvar för utsläppen och ländernas utvecklingsbehov. Det går att läsa mer om metoden i rapporten Sveriges ansvar i klimatkrisen.
I 76 länder arbetar Oxfam med både förebyggande och akut arbete. Med förebyggande arbete menar vi att vi stöttar samhällen att anpassa sig till klimatförändringarna men samt genom att ta fram forskning för att kunna påverka politiker att verka för en mer rättvis och jämlik klimatomställning. Det akuta arbetet innebär att vi vid klimatrelaterade kriser och katastrofer snabbt är på plats och tillsammans med lokala partners arbetar för att stötta människor som drabbats. Läs mer om vårt arbete.