
Rök från byn Arab Salim i södra Libanon efter ett israelisk luftanfall. Kraftiga israeliska luftanfall har skickats ut över stora delar av södra Libanon. Foto: Marwan Naamani/ZUMA Press Wire/Shutterstock
Libanon
Kriget i Gaza fortsätter ha förödande konsekvenser och nu har våldet eskalerat och spridits till Libanon.
Vad händer i Libanon?
1,4 miljoner människor har behövt fly.
Utan tillräckligt med mat, vatten, skydd och medicin riskerar människors liv att gå förlorade. Redan nu har nästan 3000 människor dödats.
Libanon har de senaste åren stått inför kris efter kris; flyktingkris efter kriget i Syrien, Covid-19, explosionen i Beirut 2020, kolerautbrott 2022, våldsamma konflikter och en pågående ekonomisk kris har alla resulterat i många fler lever i fattigdom och att livsviktiga tjänster kollapsat.
Libanons myndigheter, samhällen och humanitära organisationer kämpar för att möta de behov som finns hos de över 1 miljon människor som flyr Israels luftanfall och markinvasion av södra Libanon.
”Den här konflikten var förutsägbar och hade kunnat undvikas. Den är resultatet av ett misslyckande att nå vapenvila i Gaza. I årtionden har människorna i Libanon utstått kris efter kris utan möjlighet att återhämta sig. Denna kris kommer endast att fördjupa redan existerande utmaningar människorna i Libanon möter och ytterligare destabilisera en redan instabil region.”
Bachir Ayoub, Landschef Oxfam i Libanon
Läs mer om vad som händer i Gaza
Vad gör Oxfam i Libanon?
Oxfam har, tillsammans med lokala organisationer och partners, arbetat i Libanon sen 1993. Nu arbetar vi tillsammans med 30 partners i norra Libanon, Beekadalen och Beirut i samråd med libanesiska myndigheter. Våra partners i Libanon har djup förståelse för vilka behov som finns i de områden vi arbetar i.
Just nu fokuserar vi på att stötta de hundratusentals människor som varit tvungna att fly i Libanon med vatten- och sanitetstjänster, kontantstöd, mat och hygienkit. Hittills har vi nått över 22 000 människor med livräddande stöd.

Oxfam och våra partners delar ut hygienkit i ett skyddsboende för människor som flytt i Norra Libanon. Foto: Fatima Ghemrawi/Utopia for Social Justice
Riwas historia
Riwa behövde fly och bor just nu i ett kollektivt skyddsboende i norra Libanon tillsammans med 20 andra familjemedlemmar, alla i ett rum. Hennes yngsta dotter är 11 år gammal och drömmer om att kunna gå i skolan igen och bli lärare.
Den 27 september besökte Riwa sin familj i Beirut när israeliska bomber föll. De flydde därefter till Tripoli i norra Libanon och bor nu i ett kollektivt skyddsboende.
”Vi lever varje dag med hoppet om att återvända hem, särskilt eftersom några skolor har öppnat igen. Det handlar om min dotters framtid. Jag vet inte om skolorna i Beirut och södra Libanon är fungerande eller inte och även om skolorna är igång igen har människor inga hem att återvända till.”

Riwa behövde fly och bor just nu i ett kollektivt skyddsboende tillsammans med 20 andra människor. Foto: Jean Hatem / Oxfam
”Människor kommer till oss traumatiserade. De flesta har förlorat sina hem och släktingar. Några av de är rädda på grund av mängden bomber som föll medan de flydde. ”
Gheith Bittar, Verkställande direktör för Oxfams partner SHIFT
Vad behövs nu?
-
En omedelbar och permanent vapenvila
-
Alla civila måste skyddas
-
All vapenförsäljning måste sluta
-
Alla former av kränkningar av internationell humanitär rätt måste upphöra
-
Arbete mot en hållbar och rättvis fred för människorna i Gaza, Libanon och regionen
”Behoven hos människorna i Libanon som har skadats, traumatiserats och behövt fly är redan enorma. Endast en vapenvila kan lindra krisen de står inför. ”
Bachir Ayoub, Landschef Oxfam i Libanon
Det internationella samfundet måste fördöma denna eskalation och agera för att stoppa den. De måste använda alla medel som de har till hands för att nå en permanent och omedelbar vapenvila. Alla parter måste följa internationell humanitär rätt och hållas ansvariga när kränkningar kan ha skett.
Utan en omedelbar och permanent vapenvila riskerar våldet att eskalera ytterligare.
Vad innebär vapenvilan i Libanon?
”Även om nyheten om vapenvila innebär en lättnad för miljontals människor i Libanon så är det bara en bräcklig paus som inte garanterar att våldet upphör. Fram till dess verkar Israel fast besluten att fortsätta bombardera landet. Denna 60-dagars vapenvila innebär att vissa av de 1,4 miljoner människor om flytt till följd av det brutala kriget nu kan återvända hem. Men hundratusentals personer har ingenstans att återvända till efter att Israel jämnat hela byar med marken. Ett permanent avtal om vapenvila måste nås så att samhällen kan återbygga sina liv.”
Bachir Ayoub, landschef för Oxfam i Libanon
”Alla parter i detta avtal måste nu arbeta mot en fullständig, ovillkorlig och permanent vapenvila i både Libanon och Gaza. Efter 415 dagar av våld kan detta avtal – även om det är otillräckligt – innebära slutet på eskalerat våld i Libanon. Men det kan inte bli något verkligt slut på detta krig så länge palestinier i Gaza fortsätter att utstå Israels bombningar och död.”
Bachir Ayoub, landschef för Oxfam i Libanon