oxfam logotyp

Människor i Jemen kämpar för sin överlevnad

26 mars 2018

Både mat och vatten är bristvaror i Jemen efter det nu tre år långa kriget och chockartade höjningar av matpriser i landet har ökat lidandet ytterligare.

Sedan kriget startade har matpriserna skjutit i höjden. Priset på ris har gått upp med 131 procent, bönor med 92 procent, vegetabilisk olja med 86 procent och mjöl med 54 procent. Under samma period har hungern ökat med 68 procent och nästan 18 miljoner människor i Jemen lider nu av hunger.

Över tre miljoner människor har tvingats fly från sin hem, över 5500 civila har dödats och ytterligare 2000 har avlidit till följd av kolera i ett land där hälften av alla hälsokliniker inte längre fungerar, på grund av konflikten.

2Landet balanserar landet på gränsen till svält. Familjer står inför en daglig kamp bara för att få tag i väsentligheter som vatten och mat”, säger Colette Fearon, Deputy Humanitarian Director på Oxfam.

Sedan juli 2015 har Oxfam nått ut med hjälp i form av vatten, sanitet, kontantbidrag och matvouchers till över 2,8 miljoner människor i nio av Jemens provinser. I vårt arbete mot spridningen av kolera har vi nått ut till 430 000 personer.

22 miljoner människor i landet är i behov av stöd och dessutom har nära en miljon människor smittats av misstänkt kolera i det största utbrott som någonsin uppmätts. Det gör Jemen till världens värsta humanitära katastrof.