oxfam logotyp

Din julgåva räddar liv

18 november 2022

Den växande ojämlikheten i världen får katastrofala konsekvenser på många sätt – akut hunger är ett exempel. Just nu lever miljontals människor med hotet att dö av hunger. Krisen är akut i flera länder och som så ofta är barnen de allra mest utsatta. Din gåva kan betyda skillnaden mellan liv och död.

Magda lider av akut undernäring och har varit medvetslös i fyra dagar. På grund av torkan har hennes mamma inte kunnat ge henne tillräckligt med mat. Magdas gammelmormor vakar över henne medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset i Burao, Somalia.

Krig, konflikter, matkris och de alltmer extrema väderförhållandena innebär att människor som redan lever i fattigdom och utsatthet får det svårare att kunna försörja sig och överleva. Deras liv slås i spillror av situationer som de inte själva orsakat, eller kan påverka.

Somalia är ett av de länder som drabbats hårt. Här kämpar människor för att överleva den värsta torkan på närmare ett halvt sekel och en svältkatastrof är nära att bryta ut. Redan nu är nästan hälften av alla barn under fem år akut undernärda.

Tyvärr är Somalia långt ifrån det enda landet som just nu hanterar extremväder och hungerkris. Den akuta hungern ökar i världen, dag för dag. Så här kan det inte få vara. Med ditt stöd kan vi tillsammans rädda liv och kämpa för en mer jämlik framtid.

Ge din julgåva här!

Oxfam finns på plats med katastrofhjälp i Somalia, på samma sätt som vi finns på plats på många andra ställen i världen, till exempel i Jemen och Pakistan. Vi arbetar med långsiktiga insatser för en mer jämlik värld och sätter press på regeringar och företag att ta sitt ansvar för människor och klimat. Men vi behöver också göra akuta insatser här och nu. För att kunna göra det behöver vi din hjälp.

Exempel på vad en gåva kan räcka till:

567 KR – redskap & fröer till en odling som klarar torka bättre

359 KR – rent vatten till fyra familjer i en vecka

216 KR – mat till två familjer i en månad

En gåva kan betyda skillnaden mellan liv och död – ge din gåva redan i dag