oxfam logotyp

Ekonomisk kollaps och humanitär kris: 10 år av konflikt i Jemen

26 mars 2025

Ett decennium efter att en Saudi-ledd koalition ingrep för att återställa den internationellt erkända jemenitiska regeringen till makten är landet fortfarande djupt splittrat, och står inför ekonomiskt fritt fall samt en förödande humanitär kris. Konkurrerande finanspolitiska förslag i norr och söder har orsakat ekonomisk kollaps. Kränkningar av mänskliga rättigheter, internering av humanitär personal och oacceptabla förhållanden för biståndsarbetet, ålagda av myndigheterna i huvudstaden Sana, har förvärrat lidandet.

Ali bor i Hajjah-distriktet med sina två barn som båda lider av undernäring. Han tjänar en liten inkomst från att samla in och sälja trä, men han har inte råd med nog mat och medicin till barnen. Foto: Kaff Media/Oxfam

I södra delen av landet har den internationellt erkända regeringen, trots starkt internationellt stöd, misslyckats med att tillhandahålla grundläggande tjänster och stabilisera valutan. Under de senaste 10 åren har den jemenitiska rialen minskat i värde med över 90 % i regeringskontrollerade områden – och försatt grundläggande förnödenheter, såsom mat, vatten och sjukvård, utom räckhåll för de flesta jemeniter. Den här inflationen blir allt värre – rialen förlorade 30 % av sitt värde bara i februari 2025.

I den norra delen av landet har Huthirebellerna gjort det allt svårare och farligare för den humanitära personalen att arbeta och tillhandahålla livsviktig mat, pengar och annat stöd. Deras godtyckliga och olagliga internering av jemenitisk humanitär personal och civilsamhällesaktörer har förvärrat den redan svårarbetade miljön. Myndigheter bör frisläppa alla olagligt internerade personer, inkluderat Oxfam-personal.

Den skräckfyllda miljö som Huthirebellerna skapat, tillsammans med den amerikanska regeringens stopp av utländskt bistånd och de ökade juridiska riskerna, har gjort att många humanitära organisationer trappat ned sitt arbete, vilket lämnat miljontals människor utan medel att överleva, och utan tillgång till utbildning och sjukvård. Familjer står inför högre priser och minskat humanitärt stöd.

Jemeniter förtjänar – och har rätt till – att leva i trygghet, ha tillgång till mat, vatten, sjukvård och att få röra sig mot en fredlig framtid.

Pauline Chetcuti, chef för humanitärt påverkansarbete och humanitära kampanjer Oxfam International

Det senaste decenniet har varit förödande för jemeniter, och vi kommer bara att se dessa dödliga konsekvenser förvärras om inte myndigheter och det internationella samfundet agerar skyndsamt för att låta ekonomin och den humanitära personalen att operera.

Pauline Chetcuti, chef för humanitärt påverkansarbete och humanitära kampanjer Oxfam International

Utbildning och sjukvård har skurits ned, och lämnat miljontals människor utan livsviktigt stöd, och tjänstemän utan lön. Vårdanläggningar runt om i landet har påverkats avsevärt av konflikten: 40 % av dem fungerar endast delvis eller är helt ur drift på grund av brist på personal, pengar, elektricitet, mediciner och utrustning.

Kriget har förstört mycket av Jemens kritiska infrastruktur – vägar, broar, affärer, sjukhus, skolor och privata fabriker som drev Jemens ekonomi. Även fast det i stort sett stått stilla vid frontlinjerna sen vapenvilan i april 2022 har konkurrerande finanspolitiska förslag och bristen på en komplett politisk överenskommelse lämnat fler än 17 miljoner människor – nästan hälften av Jemens befolkning – i matosäkerhet.

Jemenitiska familjer möts av allt högre priser och minskat humanitärt stöd till följd av den amerikanska regeringens utnämning av Huthirebellerna som en utländsk terrororganisation. Utnämningen skapar avsevärda hinder för det humanitära stödet och kommersiella importer av mat och medicin. Det skapar också en barriär för det viktiga flödet av remitteringar från jemeniter utomlands till deras familjer, vilket står för uppskattningsvis en femtedel av Jemens BNP – en viktig del av Jemens sociala skyddsnät. Jemeniter behöver se ett slut på Huthirebellernas människorättskränkningar och internationella attacker, men denna utnämning kommer sannolikt inte få det att ske. Regeringar bör stötta internationella mekanismer för ansvarsutkrävande för alla parter i konflikten – och inte bestraffa jemenitiska familjer genom att ta bort livräddande bistånd.

Konflikten, som pågått i ett decennium, har dödat över 19 000 människor och försatt nästan fem miljoner människor på flykt, varav oproportionerligt många kvinnor och barn. Dessa siffror kommer bara att öka när fler juridiska och säkerhetsmässiga barriärer placeras på ekonomin och på den humanitära personalen.

Regionala och globala makter bör samarbeta för att stötta en genuin fred istället för att stötta samordnade fraktioner och främja deras snäva politiska intressen. Bara genom en jemenitiskt ledd politisk process, som inkluderar kvinnor, ungdomar och civilsamhället, kan jemeniter ta sig ur krisen och åtnjuta grundläggande fred och säkerhet.

Pauline Chetcuti, chef för humanitärt påverkansarbete och humanitära kampanjer Oxfam International

Talespersoner tillgängliga för intervjuer på förfrågan.

För mer information, kontakta: Amber Ahmad / +44 (0)7767919228/aahmad1@oxfam.org.uk / media.unit@oxfam.org.uk

Bakgrund

– Siffror från Relief Web och FN
– Antalet människor som uppskattas leva i matosäkerhet och med undernäring förväntas öka långt över den siffra som skrivs ovan (17 miljoner) på grund av globala nedskärningar i biståndet
– Den 26 mars 2015 är generellt erkänt som startdatum för den internationella dimensionen av konflikten i Jemen, då Saudi-ledda koalitionen inledde luftangrepp och alla parter i konflikter gav sitt gensvar på det, även om det är erkänt att den interna konflikten påbörjades långt innan
– USA är ansvarigt för hälften av de humanitära programmen i Jemen, vilka har stoppats från en dag till en annan, och Storbritannien kommer att smalna av sitt bistånd under en tvåårsperiod, med möjliga effekter på de humanitära programmen i Jemen

oxfam logotyp
Giva Sverige logotyp Svensk Insamlingskontroll logotyp