oxfam logotyp

Uppdateringar från ett land i kris

12 september 2017

Augusti blev en svår månad i Jemen där våldsamma strider tillsammans med en koleraepidemi försatt befolkningen i en av världens värsta humanitära katastrofer.

Nära två tusen döda på en månad

”Koleran som fortsätter spridas i Jemen skördade nästan 2000 liv under augusti. Oxfam arbetar på plats för att stoppa spridningen av kolera, bland annat genom att tillhandahålla rent vatten. Men förutsättningarna är komplicerade och Oxfams landschef i Jemen”, Shane Stevenson, är en av dem som upplevt utmaningarna med att leverera hjälp till människorna i landet.

Våra team arbetar under mycket svåra förhållanden, men de fortsätter hitta nya lösningar för att vårt humanitära arbete ska nå så många som möjligt

Shane Stevenson, Oxfams landschef i Jemen.

Oxfam distribuerar kontantbidrag till extra utsatta familjer och har fortsatt sina insatser för att förhindra smittspridning bland den redan försvagade befolkningen.

”Efter en fantastisk insats lyckades vi få in 36 ton vatten-, hygien- och sanitetsmaterial i landet, vilket kommer användas i arbetet för att stoppa koleran, säger Oxfams landschef i Jemen”, Shane Stevenson.

Nödhjälp anländer till Jemen

Arbetet Oxfam utför i Jemen innefattar bland annat att se till att människor som tvingats fly på grund av konflikten har tillgång till rent vatten och sanitet: ingenjörsteamen lagar rör, renoverar vattensystem och bygger latriner. Vi jobbar med volontärer som utför hygienkampanjer där man informerar om kolerasymptom och hur man kan förebygga spridning av sjukdomen. Våra hälsoteam delar också ut hygienkit bestående av tvål och hinkar.

Matbristen i Jemen är utbredd, och många barn är akut undernärda. För att se till att människor kan äta sig mätta får människor som tvingats lämna sina hem kontantbidrag som räcker till att täcka de allra mest grundläggande behoven. Sammanlagt har Oxfam nått ut med hjälp till 1 200 896 personer i Jemen.