oxfam logotyp

Tusentals liv fortfarande hotade efter cyklonen Idai

20 mars 2019

Oxfam planerar nå minst 500 000 drabbade i Malawi, Mocambique och Zimbabwe.

Ester med sitt barn står i ankel-högt vatten utanför sitt hus som förstördes i cyklonen.

Foto: Tina Kruger / Oxfam Novib

Ester Cumpridos hus förstördes i cyklonen Idai

Cyklonen Idai som dragit in över Malawi, Mocambique och Zimbabwe har lämnat ett spår av död, förstörelse och hemlöshet efter sig. Man befarar att dödssiffran kan vara så hög som 1000; hundratals personer är fortfarande försvunna. Människor har blivit av med sina hem, åkrar, vägar och byggnader har totalförstörts och kostnaderna för skadorna kommer förmodligen uppgå till flera miljoner dollar.

SWISHA till 90 037 24 för att hjälpa de drabbade. Skriv Cyklon som meddelande.

Oxfams preliminära mål är att nå ut till minst 500 000 personer med hjälp. Oxfam kommer samarbeta med andra internationella organisationer och lokala partners för att hjälpa de som drabbats av cyklonen Idai. Fokus kommer att ligga på att förse de drabbade med rent vatten, mat och sanitetsanordningar så som toaletter och hygienartiklar.

Antalet drabbade beräknas till 2 miljoner människor, en siffra som sannolikt kommer stiga. Vägar och broar har på vissa ställen totalförstörts vilket gjort det svårt att nå fram med hjälp till drabbade områden.

Oxfams landschefer i Mocambique, Malawi och Zimbabwe berättar alla om desperation bland de drabbade. Förödelsen är omfattande och människors grödor och försörjningsmöjligheter på många håll utslagna.

Rotafina Donco från Mocambique säger att människor vars hem svämmats över nu befinner sig i transitläger och inte har ätit på flera dagar. Hon berättar att människor sitter uppkrupna i träd eller klamrar sig fast på bergsväggar där de fortfarande väntar på att räddas. ”Matpriserna stiger snabbt,” säger hon.

Latriner och avloppssystem har svepts bort eller förstörts. Människor måste uträtta sina behov i buskarna — det kommer att leda till svåra vattenburna sjukdomar

John Makina, landschef i Malawi.

Cyklonen drog in med vindstyrkor på 170 km/h och kraftiga regn drabbade staden Beira i Mocambique som nu till 90 % ligger under vatten. Alla kommunikationer är avskurna.

I Zimbabwe, har över 80 dödsfall officiellt registrerats och hundratals människor saknas fortfarande. Vägar är oframkomliga och räddningshelikoptrar kan inte lyfta på grund av det dåliga vädret.

Fredrick Kupfambamhandu, leder Oxfams vatten- och sanitetsteam i Zimbabwe säger: ”att fastställa omfattningen av skador har varit svårt eftersom området bara är tillgängligt via luftvägen just nu. Vägnätet skadades allvarligt. Zimbabwes arméstyrkor lyckades bara nå fram till drabbade områden till fots idag.”

Netsai Shambira, Oxfams regionala koordinator för kvinnors rättigheter och genus, säger:
”Vi genomför en snabb genusanalys för att anpassa våra insatser, eftersom kvinnor och barn drabbas hårdast när katastrofer som den här inträffar.”

Oxfam kommer först och främst försöka säkerställa att människor får den livräddande akuthjälp de behöver, att de kan skydda sig ifrån vattenburna sjukdomar som kolera och får hjälp att bygga upp sina liv igen.