oxfam logotyp

Skatteflykt påverkar oss alla

13 juni 2017

Europeiska parlamentet missar ännu en chans att ta meningsfulla åtgärder för skattetransparens.

Vid en avgörande omröstning igår har två utskott i Europaparlamentet gett upp en ännu en chans att vidta meningsfulla åtgärder för skatteinsyn. Den lagstiftning som godkändes igår, kallad ”land för land”-rapportering, kräver att de största företagen offentliggör sina intäkter och skatter i alla länder där de är verksamma. Den innehåller emellertid en skyddsklausul som tillåter stora företag att behålla information om de menar att publikationen är skadlig för deras verksamhet.

Bara om vi vet var de största företagen gör sina vinster och hur mycket skatt de betalar i alla länder som de arbetar i, kan medborgare hålla dem ansvariga. Detsamma gäller för att se till att regeringarna inte tillåter skattesmitning. Oxfam uppmanar parlamentsledamöterna att stödja verklig skattetransparens vid den kommande omröstningen på parlamentets plenarsammanträde och återställa de europeiska medborgarnas förtroende för skattesystemen.

Aurore Chardonnet, Oxfams politiska rådgivare i skattefrågor

I mars 2017 publicerade Oxfam rapporten ”Opening the Vaults” där de offentliga data från ”land för land”-rapportering analyserades på djupet för första gången. Rapporten visar att några av Europas största banker redovisar vinster i skatteparadis som ligger långt ifrån proportionerna till den verkliga ekonomiska aktiviteten som förekommer där. Oxfam bedriver aktivt kampanjarbete för insyn i skatter, då skattepolitiken i Europa påverkar länder runt om i världen, både rika och fattiga. Företag måste betala sin rättvisa andel skatt så att regeringar kan tillhandahålla grundläggande tjänster som vård och utbildning.

Över 350 000 EU-medborgare har skrivit under ett upprop lett av Oxfam, som kräver åtgärder från sina respektive regeringar för att företag offentligt ska uppge var de bedriver sin verksamhet och var de betalar sina skatter.