oxfam logotyp

Oxfam vädjar om vapenvila och skydd av civila i Israel och Gaza

15 oktober 2023

Den skrämmande upptrappningen av våldet i Gaza och Israel lämnar människorna i Gaza i akut behov av humanitärt stöd. Hundratusentals människor har tvingats från sina hem utan någonstans att ta vägen. Människor har förlorat familj och vänner, hem och inkomst. Oxfam varnar för att en total markinvasion av Gaza kommer att leda till en humanitär katastrof.

Det mina kollegor och min familj i Gaza säger är: det har aldrig varit så här illa… Det finns inget vatten. Ingen elektricitet. Inget bränsle. Maten tar snart slut… Situationen är riktigt svår.

Bushra Khalidi, Oxfam policyansvarig i Palestina och Israel, Ramallah

Rök stiger efter en israelisk flygattack, Gaza, 9 oktober 2023. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock

Den dödligaste dagen i Israels historia har lett till över 1 500 döda i Israel och Gaza, med många fler skadade. Det sker under vad som redan har varit det dödligaste året på Västbanken och nu i Gaza. Oxfam har avbrutit allt sitt humanitära arbete och sina program i Gaza på grund av de pågående flyganfallen och våldet, men kommer återuppta arbetet med vatten, mat och sanitet så fort det är möjligt.

– Våra kollegor skickar skrämmande meddelanden till oss; de tar skydd i sina hem eller är på flykt med sina utökade familjer, några försöker hitta säkerhet på sjukhus som redan har skadats av flyganfall. De befinner sig i mörker och vädjar om att få veta vad som händer, säger Oxfam Internationals högsta chef, Amitabh Behar, och fortsätter:

Människor inspekterar skadorna efter en flygattack mot Sousi-moskén i Gaza, 9 oktober 2023. Foto: Majdi Fathi/NurPhoto/Shutterstock

– Världen kan se att Israels evakueringsorder är både fullständigt omänsklig och omöjlig; den israeliska regeringen måste omedelbart upphäva den. Vi ber det internationella samfundet att använda sitt yttersta inflytande för att ingripa – sjukhusen är fulla av patienter, kvinnor, barn och äldre som inte kan röra sig. Det åligger Israel att respektera internationell humanitär rätt; de måste skilja mellan militära och civila mål. Vi uppmanar Israels regering att omedelbart återkalla denna order och tillåta humanitärt bistånd till Gaza.

Världen kan se att Israels evakueringsorder är både fullständigt omänsklig och omöjlig.

Amitabh Behar, Oxfam Internationals högsta chef

En ambulans i Gaza för skadade till sjukhuset AL Shefa’. Foto: Marwan sawwaf/Alef MultiMedia/Oxfam

FN har rapporterat att det för närvarande finns över 180 000 människor på flykt i Gaza; 135 000 av dem tar sin tillflykt till redan trånga FN-hjälporganisationers skolor. Familjer står inför allvarlig brist på mat, vatten och sanitet, och många är instängda i sina hem, utan någonstans att fly.

– Oxfam är förfärade över de senaste attackerna. Våld banar aldrig väg för fred. Det internationella samfundet måste använda alla diplomatiska verktyg som står till dess förfogande för att säkerställa en omedelbar vapenvila, säger Mustafa Tamaizeh, Oxfams tillförordnade landschef i Palestina och Israel, och fortsätter:

En markinvasion av Gaza skulle utgöra kollektiv bestraffning av en befolkning som inte bär något ansvar för våldet, och bryter mot internationell rätt. Det kommer inte att bidra till fred och säkerhet, i stället kommer det att ytterligare elda på den här krisen.

Mustafa Tamaizeh, Oxfams tillförordnade landschef i Palestina och Israel

Oxfam i Palestina och Israel

Oxfam har arbetat i det Palestina och Israel sedan 1950-talet och etablerade ett landskontor på 1980-talet. Vi arbetar med de mest utsatta samhällena i Gaza, östra Jerusalem och område C, de 61 procent av Västbanken där Israels regering har full militär och civil kontroll.

I Gaza arbetar Oxfam med palestinska kvinnor, män och ungdomar för att förbättra deras försörjning och öka deras ekonomiska möjligheter, bekämpa könsbaserat våld och ojämlikhet och säkerställa tillgång till grundläggande behov och grundläggande rättigheter genom vårt humanitära arbete.

Oxfam Internationals högste chef, Amitabh Behar, har skrivit under ett öppet brev tillsammans med 11 andra humanitära organisationer med verksamhet i Gaza:

Brådskande vädjan om att avvärja en humanitär kris utan motstycke i händelse av en israelisk markinvasion av Gaza.