oxfam logotyp

Oxfam på plats under World Economic Forum i Davos

21 januari 2015

Idag inleds årets upplaga av World Economic Forum (WEF) i Davos. Under mötet samlas några av världens främsta ledare och representanter från näringslivet, myndigheter, internationella organisationer, den akademiska världen och civilsamhället för att diskutera trender och strömningar som påverkar den globala ekonomin. WEF är en viktig politisk händelse som gör avtryck och påverkar den internationella dagordningen. Mötet får också stor medial uppmärksamhet.

I år har Oxfam’s internationella VD, Winnie Byanyima, blivit inbjuden att medverka som ordförande under mötet. Byanyima kommer att använda sin position vid Davos genom att verka för åtgärder som bidrar till att bekämpa den globala fattigdomen. Hon kommer också att verka för framsteg i riktning mot en global klimatöverenskommelse.

2015 är på många sätt ett viktigt år. Ökad extrem ojämlikhet och klimatförändringar som påverkar människors liv här och nu definierar vår tids största utmaningar. Ett starkt globalt ledarskap krävs för att bryta utvecklingen och världens ledare står nu inför en svår och viktig uppgift som kräver samarbete över nationsgränserna.

”Vill vi verkligen leva i en värld där en procent av jordens befolkning äger mer än de resterande 99 tillsammans?” frågade sig Byanyima tidigare i veckan och fortsätter. ”världen behöver förändring under 2015: vi måste komma överens om en handlingsplan för att bekämpa klimatförändringarna, vi måste ta itu med de extrema klyftorna mellan rika och fattiga och vi måste enas om globala riktlinjer som kan hjälpa oss att nå dessa mål.

Oxfam’s vision är en värld fri från fattigdom och orättvisor. Idag äger världens 80 rikaste individer lika mycket som jordens fattigaste hälft samtidigt som nästan en miljard människor knappt har mat för dagen.

Den extrema ojämlikheten fortsätter att öka – redan under nästa år beräknas en procent av jordens befolkning äga mer än resten tillsammans. Denna utveckling hotar att vända de senaste decenniernas positiva utveckling. Därför är det nu hög tid att agera!

Extrem ojämlikhet:

  • Berövar människor bättre förutsättningar
  • Vidgar klyftan mellan kvinnor och män
  • Skadar världens ekonomiska tillväxt
  • Utgör ett hinder i kampen mot fattigdom
  • Even it Up!

Oxfam tar ställning mot den extrema ojämlikheten genom kampanjen Even it Up som lanserades i höstas. Människor från olika samhällsskikt och delar av världen, inklusive ledande ekonomer, akademiker, politiker och aktivister har ställt sig bakom våra krav. Du kan också ta ställning genom att stötta kampanjen via länken nedan.