oxfam logotyp

Oxfam nått ut till 3 miljoner människor i Jemen

27 december 2018

Fredssamtal och nära förestående svält riktar återigen blickarna mot världens värsta humanitära kris. Kriget i Jemen har pågått sedan 2015 och lett landet in i misär. Vår tids värsta kolerautbrott, våld, hemlöshet, fattigdom och hunger. Nu svälter ett barn ihjäl var tionde minut.

”När vi hörde bomberna trodde vi inte att de skulle träffa oss. Men en flicka träffades framför mina ögon och fler träffades av splitter och dog. Vi grät”, berättar elvaåriga Salah som sett striderna på nära håll ett flertal gånger.

Tre miljoner människor, som Salah och hans familj, befinner sig på flykt och bristen på rent vatten, mat och arbete har gjort att 22,2 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp. Kriget har förstört infrastruktur för vatten och sanitet, företag har fått slå igen och människor har blivit av med sina inkomster samtidigt som matkostnaderna höjts dramatiskt då kriget satt stopp för matimporter.

”Det är likadant för alla här. Det är misär och människor har ingenting. Allting är svårt. Det är svårt att tjäna pengar, att hitta jobb. Ibland samlar jag ved men det är ingen som kan köpa av mig”, säger Salah som är på flykt med sin familj för tredje gången. Nu bor de i ett tält och har förlorat allt de äger. Salah kan inte gå i skolan, familjen har varken råd med skolavgifter eller material.

”Jag hoppas att kriget tar slut så att vi slipper det här förtrycket som vi går igenom. Vi hittar ingenting att äta men när konflikten är över kommer vi kunna vila ut. Tack och lov har vi överlevt hittills”, säger Salah.

Oxfam i Jemen

Sedan juli 2015 har vi nått ut till över tre miljoner människor i Jemen med rent vatten och sanitet, kontantbidrag och matkuponger.

Sms:a JEMEN till 72980 och skänk 100 kr till Oxfams arbete.

Fakta: kriget i Jemen

  • 22,2 miljoner människor, över 75% av Jemens befolkning, är i behov av humanitärt stöd.
  • 14 miljoner människor, halva Jemens befolkning, befinner sig på gränsen till svält.
  • 400 000 barn lider av akut undernäring.
  • 16 miljoner människor är i behov av rent vatten och sanitet, som till exempel toaletter.
  • 6660 personer har dödats och 10 500 skadats. Nyligen kunde vi rapportera om att en person dör var tredje timme i striderna.
  • Över tre miljoner människor har tvingats lämna sina hem.
  • Sedan april 2017 har antalet kolerafall uppnått 1,2 miljoner.
  • 16,4 miljoner människor saknar tillgång till sjukvård.

Vi välkomnar överenskommelserna i Stockholm, där man bland annat enades om vapenstillestånd i hamnstaden Hodeida, som ett bra steg framåt. Men mer måste göras för att nå fred och skydda människorna i Jemen som är i akut behov av nödhjälp. Vi uppmanar även till att stoppa vapenexporterna till krigets stridande parter.