oxfam logotyp

Ökända skatteparadis slipper undan EU:s svartlista

25 mars 2019

Europeiska finansministrar ser ut att undvika att svartlista nio av världens värsta skatteparadis när de publicerar sin första granskning av EU:s svartlista över skatteparadis.

Oxfams nya rapport ‘Off the Hook’ visar att EU sannolikt kommer stryka Bahamas, Bermuda, Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna, Guernsey, Hong Kong, Isle of Man, Jersey och Panama ifrån svartlistan. Några av dessa länder stod i centrum i den senaste tidens skatteskandaler som uppdagades i Paradisläckan och Panamadokumenten. Rapporten visar också att EU-länderna Cypern, Irland, Luxemburg, Malta och Nederländerna hade svartlistats om EU:s medlemsstater inte automatiskt sluppit undan.

Multinationella företag flyttade 600 miljarder dollar (526 miljarder euro) i vinster till skatteparadis under 2015, varav en tredjedel gick till skatteparadis i EU. Detta berövar både rika och fattiga länder på de pengar de behöver för att investera i fattigdoms- och ojämlikhetsbegränsande offentliga tjänster som till exempel vård och utbildning. Kvinnor och flickor är de som drabbas hårdast när regeringar skär ner på sådana investeringar.

EU var modiga nog att etablera svartlistan över skatteparadis för att sätta stopp för skatteflykten. Men det verkar som om de tappat modet. Europeiska regeringar verkar vitmåla några av världens värsta skatteparadis. EU publicerade svartlistan över skatteparadis i december 2017. Nu finns där fem små önationer, medan 63 länder som lovat att reformera sina skattepolicys hamnade på en ”grå lista”.

Johan Langerock, skatterådgivare Oxfam

Oxfams analys visar dock att 18 av dessa länder bör svartlistas då de inte reformerats tillräckligt. Oxfam uppmanar EU:s regeringar att stärka sina svartlistekriterier, att säkerställa att granskningsprocessen är fri från politisk inverkan och se till att de ”grålistade” länderna reformerar sina skattesystem.