oxfam logotyp

Ny generalsekreterare på Oxfam Sverige

8 oktober 2021

Idag har vi en glad nyhet! Oxfam Sverige har fått en ny generalsekreterare – Suzanne Standfast. Vi passade på att ställa några frågor till henne om hennes bakgrund och hur hon tänker kring sitt uppdrag på Oxfam.

Berätta kort om dig och din bakgrund, vad har du jobbat med tidigare?

Jag har jobbat inom civilsamhället de senaste 14 åren och kommer senast från Rädda Barnen. Där hade jag förmånen att få arbeta såväl nationellt som globalt. Jag har också arbetat i fält, till exempel i Bangladesh, Indien och på Balkan, med att skapa kommunikation kring bland annat barn i migration och alla barns rätt till utbildning. Jag har också arbetat på SVT under flera år på olika redaktioner, bland annat på Barn- och ungdomsredaktionen. Under drygt 10 år av mitt liv arbetade jag med musik i olika former på heltid och drev både förlag och skivbolag.

Varför har du valt att jobba inom civilsamhället?

Jag har alltid varit intresserad av och engagerad i samhällsfrågor, ända sedan skoltiden i Karlstad. Civilsamhället har en jätteviktig roll att spela när det gäller samhällsutveckling och i arbetet med att se till att länder utvecklas demokratiskt, att mänskliga rättigheter respekteras och att fattigdomen minskar.

Varför sökte du dig till just Oxfam och vad är det du tycker är mest intressant med Oxfam som organisation?

Under det senaste året har det blivit så oerhört tydligt för mig att Oxfams expertis och långa erfarenhet i arbetet med att bekämpa ojämlikhet och fattigdom behövs mer än någonsin. Ett och halv år in i pandemin ser vi att hunger orsakar fler dödsoffer än coronaviruset och att flera decenniers framgångar i arbetet mot fattigdom riskerar att gå förlorat. Andelen människor som lever i extrem fattigdom riskerar att nästan fördubblas till följd av pandemin, vilket innebär att ytterligare en halv miljard människor kommer att leva i extrem fattigdom. Det är nästan svårt att ta in och helt oacceptabelt att de människor som redan levde i utsatthet nu har det ännu värre.

Vad är dina planer för organisationen?

För att kunna möta de ökande behoven hos människor som lever i fattigdom så måste vi kraftsamla. Jag ser därför att vi behöver väcka ännu större intresse och engagemang för Oxfams arbete här hemma i Sverige för att få fler att stötta oss i vårt arbete. Engagemanget från våra givare och samarbetet med våra partners är otroligt viktigt. Med ökat engagemang kan vi växa som organisation, få en ännu starkare röst och, viktigast av allt, våra insatser kan nå ännu fler människor som lever i utsatthet och fattigdom.
 

Vad betyder våra givare för dig och för det arbete som Oxfam gör?

Ni givare betyder så oerhört mycket för kampen att bekämpa fattigdom, ojämlikhet och orättvisor. Tack vare er kan de människor runtom i världen som lever i störst utsatthet och som drabbas av kriser och katastrofer få livsviktig hjälp och stöd. Jag skulle säga att ni är ovärderliga.

Vi är såklart intresserade av dig som person också. Har du några hobbys eller intressen du vill berätta om?

Jag lyssnar väldigt mycket på musik, allt från pop till klassiskt. Jag har tre barn som alla också älskar musik och min äldste son, och min man, spelar flera instrument så det är aldrig tyst hemma.  Jag är också väldigt förtjust i fotboll och två av barnen spelar i fotbollslag så jag spenderar en hel del tid vid sidan av fotbollsplaner. Att vandra är en annan favoritsyssla, och vara med min familj och mina vänner. Det är det bästa jag vet.

Vi är mycket glada att Suzanne är på plats och hälsar henne varmt välkommen till Oxfam!