oxfam logotyp

Oxfam distribuerar nödhjälp i Malawi och Moçambique

26 mars 2019

Oxfam har nu börjat dela ut nödhjälp till de som drabbats av cyklonen Idai. Med hjälp av lokala partnerorganisationer har drygt 1400 familjer som förlorat sina hem i Moçambique och Malawi fått bland annat hygienartiklar så som tvål, hinkar och mensskydd samt familjepaket innehållande filtar, hinkar, myggnät och vattenreningstabletter. De allvarliga översvämningarna i södra Afrika har drabbat över 2,6 miljoner människor.

Zainabu håller sitt barn i famnen. I bakgrunden står en vattenhink från Oxfam. Bilden är tagen i Bangula lägret.

Foto: Sergio Zimba/ Oxfam

”Hygienförhållandena här i lägret är inte bra och jag är orolig för min bebis, men jag har inget val. Jag förlorade alla mina ägodelar när mitt hus kollapsade i översvämningarna. Oxfams hjälp kommer i rätt tid. Jag kommer använda en hink till att tvätta mitt barn i och den andra för att förvara vatten”, säger Zainabu Elasonien av de som fått hjälp av Oxfam och som nu befinner sig i lägret Bangula tillsammans med 5000 andra som förlorat sina hem i Malawi och Moçambique.

Broar, vägar och kommunikationer totalförstörda

Cyklonen Idai har drabbat över 2,6 miljoner människor i södra Afrika, däribland 700 000 personer i Malawi där kraftiga regn som började falla den 6 mars orsakat allvarliga översvämningar i de södra delarna av landet förstört människors hem och sköljt bort deras grödor och boskap.

Hela områden har skurits av och kan endast nås via båt eller helikopter vilket försvårar hjälpinsatserna, många av de som drabbats av cyklonen och översvämningarna har sökt skydd i läger dit framkomligheten är kraftigt begränsad. I lägren finns bara ett fåtal toaletter och tillgången till rent vatten är begränsad vilket ökar risken för sjukdomsutbrott av akut diarré och kolera.

Vi ser enorma sanitetsbehov i lägret och de få toaletter som grävts är grunda och några är redan fulla på grund av att området fortfarande är vattendränkt. Kolerafall har redan rapporterats i Moçambique så nu prioriterar vi distribution av hygienkit för att förhindra ett sjukdomsutbrott här

Joseph Moyo, humanitärarbetare på Oxfam.

Målet att nå 500 000 drabbade

Oxfam kommer de kommande dagarna att förse människor i Bangulalägret med mat så som majs, mjöl, bönor och olja samt inleda informationskampanjer om hur man förhindrar sjukdomsspridning. Det initiala målet är att nå ut till en halv miljon människor i Moçambique, Malawi och Zimbabwe med bland annat rent vatten och hygienkit.