oxfam logotyp

Läkemedelsföretag flyr från att betala skatt

18 september 2018

En ny Oxfamrapport indikerar att världens största läkemedelsföretag flyr ifrån att betala skatter till ett värde av 3,8 miljarder dollar per år.


Rapporten ‘Prescription for Poverty,’ har granskat företagen Pfizer, Merck & Co (MSD), Johnson & Johnson och Abbott som är bland de största läkemedelsföretagen i världen. Rapporten indikerar bland annat att:

– Företagen flyr från att betala 112 miljoner dollar per år i skatt i sju utvecklingsländer: Thailand, Indien, Ecuador, Pakistan, Peru och Chile. Om regeringarna i de här länderna hade investerat de pengarna i sjukvården hade det räckt till att vaccinera 10 miljoner flickor mot viruset som orsakar livmoderhalscancer, en av de dödligaste formerna av cancer som globalt orsakar en kvinnas död varannan minut.
– Företagen flyr ifrån att betala 3,7 miljarder i skatter i nio rika länder, bland andra Australien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Nya Zeeland, Spanien, Storbritannien och USA. De 2.3 miljarder dollar USA gick miste om i skatteintäkter hade räckt till sjukvårdsförsäkringar till nära en miljon fattiga barn.

Läkemedelsföretag tycks ha blåst regeringar på skatter som kunde investerats i sjukvård. De prissätter sina mediciner så att fattiga människor inte har råd med dem och använder sin makt och inflytande till att skjuta ner alla försök till granskning och lägre priser.

Winnie Byanyima, VD Oxfam International

Oxfams granskning indikerar att de fyra företagen flyttar vinster från sina verksamhetsländer till skatteparadis och sätter överpriser på mediciner, vilket gör dem oåtkomliga för fattiga patienter och offentlig sjukvård utan stora resurser. Rapporten beskriver också hur läkemedelsindustrin använder sitt ekonomiska och politiska inflytande till att påverka regeringars policys kring skatter, handel och vård för att gagna sina egna intressen- framför allt i USA där läkemedelsindustrin årligen spenderar över 200 miljoner dollar på lobbyister och politiska donationer.

Skatteflykt förstärker ojämlikhetskrisen som vidgar klyftan mellan fattiga och rika. När läkemedelsföretag undviker att betala skatt är det de allra fattigaste som drabbas hårdast då regeringar tvingas skära ner på grundläggande samhällstjänster och höja andra skatter, och FN beräknar att företags skatteflykt kostar fattiga länder 100 miljarder dollar per år.