oxfam logotyp

Koleraepidemin i Jemen når rekordhöga siffror

3 augusti 2017

Sedan utbrottet för bara tre månader sedan misstänks nu 360 000 människor vara smittade. Det är den högsta siffra som någonsin uppmätts i ett land under bara ett år, och högre än det som tidigare setts som den mest omfattande koleraspridningen, när sjukdomen smittade 340 311 personer på Haiti 2011.

En av världens värsta humanitära katastrofer

Sedan slutet av april har nära 2000 människor mist livet till följd av koleraepidemin i Jemen, och även om spridningen har visat tecken på att avta, kommer regnperioden som infaller i juli till september återigen öka spridningsrisken. I värsta fall kan det totala antalet smittade personer stiga till över 600 000, vilket gör detta till ett av de största kolerautbrotten sedan mätningarna började 1949.

”Det är uppriktigt sagt överväldigande man i Jemen på bara tre månader uppmätt fler fall av kolera än man någonsin gjort i ett land under ett år. Jemen går redan på knä efter två års krig. Många är försvagade av konflikt och hunger, och för dem är koleran förödande”, säger Nigel Timmins, Oxfams chef för humanitära insatser som just kommit tillbaka från Jemen.

Kriget har haft en förkrossande effekt på Jemens invånare, deras försörjningsmöjligheter och infrastruktur. Över 5000 civila har dödats i striderna och delar av landet befinner sig på gränsen till svält. Hälso-, vatten- och sanitetssystem har blivit bombade och är på gränsen till kollaps, vilket lämnat över 15 miljoner människor utan tillräcklig tillgång till rent dricksvatten och sanitet.

Ytterligare miljontals människor går hungriga, och behöver hjälp att få tillgång till ett mål mat. Då sanitetstjänster påverkats hårt av det tvååriga kriget ligger nu högar av avfall på gatorna och i bosättningarna för människor på flykt. Biståndsorganisationer som utför vatten- och sanitetsarbete riskerar att bli överhopade av omfattningen av utbrottet.

Oxfam uppmanar till omedelbart eldupphör för att möjliggöra en rikstäckande kolerakampanj som kan hindra att sjukdomen sprids obehindrat. Sedan juli 2015 har Oxfam nått ut med hjälp i form av vatten- och sanitetsanläggningar, kontantbidrag och matkuponger till över 1.2 miljoner människor i Jemen.

Kort fakta om en av världens värsta humanitära katastrofer

  • Minst 8 167 personer har dödats och över 46 000 har skadats sedan mars 2015
  • Runt 3 miljoner människor har tvingats fly sina hem på grund av konflikten
  • Koleraepidemin som bröt ut i april har redan lett till över 360 000 misstänkta fall av kolera
  • 20,7 miljoner människor, över 75% av landets befolkning, är i behov av humanitär assistans
  • 60% av befolkningen (17 miljoner människor) lider av matosäkerhet och undernäring
  • 15,7 miljoner människor är i behov av assistans i form av vatten och sanitet