oxfam logotyp

Jordbävning i Marocko

11 september 2023

Mer än 2000 människor har dött och tusentals skadats till följd av en förödande jordbävning som drabbade Marocko fredag den 8 september. Särskilt hårt drabbades Marrakech. Oxfams team har jobbat hårt sen fredag kväll för att utvärdera situationen och bestämma vilka insatser som krävs akut och långsiktigt.

Den kraftiga jordbävningen i Marocko har tvingat ut människor att sova på gatan. En kvinna gråter. Foto: Piero Cruciatti/Anadolu Agency via Getty Images

Det är den dödligaste jordbävningen som drabbat landet på 60 år – en magnitud på 6,8. Det var klockan elva på kvällen i fredags som Marocko drabbades, och antalet skadade och döda förväntas öka. Enligt WHO har 300 000 personer redan drabbats på ett eller annat sätt.

Flera byggnader har kollapsat och människor har tvingats ut på gatan för att sova – vissa människors hem har förstörts, och andra vågar inte gå in i sina hus på grund av rädslan för efterskalv.

Barn står vid en skadad byggnad efter jordbävningen i Marocko, 9 september 2023. Foto: Xinhua/Shutterstock

Vad gör Oxfam?

Våra lokala team har arbetat hårt sen fredag kväll, i samarbete med lokala partnerorganisationer, för att bedöma behov och bestämma vilka insatser som behövs akut och långsiktigt. Vårt arbete fokuseras på att hjälpa de som lever i störst utsatthet.

Oxfam finns i över 85 länder och arbetar för att bekämpa fattigdom och orättvisor – för en jämlik framtid. Som del av det arbetet är vi på plats vid kriser och katastrofer, bidrar med vår expertis och stöttar människor i den akuta fasen samt i det långsiktiga arbetet för att människor ska kunna bygga upp sina liv igen. Våra månadsgivare gör det möjligt.