oxfam logotyp

Oxfams hjälp ska nå över 200.000 Rohingyer i Bangladesh

12 september 2017

Oxfam distribuerar nu rent dricksvatten, sanitetslösningar och presenningar för provisoriska boenden till de Rohingyer som flytt till Bangladesh.

Nära 420.000 personer har korsat gränsen över till Bangladesh de senaste fyra veckorna, och antalet människor som söker säkerhet i de sydöstra delarna av landet har fördubblats och de läger som finns i Bangladesh är dåligt rustade för att hantera det stora antalet människor.

”Bangladesh har haft en väldigt våt regnsäsong i år. En del av lägren har blivit översvämmade, vi försöker att ge stöd till dem som förlorat sina tillfälliga skydd. Det påverkar både själva flyktingarna och logistiken kring hjälpen till dem”, säger Paolo Lubrano, humanitär samordnare i regionen.

De som flytt från Myanmar är i akut behov av tak över huvudet, rent vatten, toaletter och mat. Kvinnor, barn, äldre människor och personer med funktionsnedsättningar är speciellt utsatta. Oxfam planerar att till en början nå ut med hjälp till 200.000 människor.

Människor står inför en desperat situation. De har inget rent dricksvatten och ingen mat. De är hemlösa och hungriga efter en lång och svår resa över gränsen. Många sover under bar himmel, vid vägkanter och i skogar, helt utan skydd. Människor är fysiskt och psykiskt traumatiserade

M B Akhter, tillfällig landschef för Oxfam i Bangladesh


Bangladesh har varit hem för 400.000 Rohingyer sedan 1990-talet. Den fortsatta tillströmningen har dubblerat antalet flyktingar i de sydöstra distrikten Cox’s Bazar och Bandarban.

”Utmaningarna är många. På tio dagar måste humanitära hjälporganisationer sätta upp skydd, ta fram sanitetsfaciliteter, ordna med vatten och skydd vilket är snudd på omöjligt. Det är en extremt snäv tidsplan. Vi måste också förbättra säkerheten, speciellt för kvinnor och barn som är mest sårbara och säkerställa att människor får röra sig fritt”, säger Lubrano.