oxfam logotyp

Förbjud handel med olagliga bosättningar!

16 februari 2023

Europeiska Unionen anser att israeliska bosättningar som byggs olagligt på ockuperad palestinsk mark är ett hinder för att nå fred och stabilitet i konflikten. Trots detta tillåter EU handel med dessa olagliga bosättningar, vars vinster fördjupar fattigdomen och kränkningarna av palestiniers rättigheter. Oxfam uppmanar därför EU-medborgare till att skriva under uppropet för en historisk lag som sätter stopp för handel med olagliga bosättningar. 

Internationell humanitär rätt är tydlig med att en ockuperande makt (i detta fall Israel) inte får tillåta sin egen befolkning in i den mark den ockuperar. Rätten förbjuder också konfiskering av mark för att bygga eller expandera bosättningar. Under decennier har Israel dock helt ignorerat dessa lagar, och fördrivit palestinier från ockuperad mark för att göra rum för olagliga bosättningar.  

EU och EU:s medlemsstater är medskyldiga. Trots att EU:s position om olagliga israeliska bosättningar är tydlig tillåter unionen sina medborgare att köpa produkter som tillverkats i olagliga bosättningar. Det här bidrar till att legitimera Israels underhållande och expansion av bosättningarna.Så länge det får pågå kommer antalet olagliga bosättningar att öka och orsaka allt fler människorättskränkningar mot palestinier, utan rättsliga konsekvenser. 

Skriv under uppropet och uppmana EU till att:  
– Sätta stopp för människorättskränkningar
– Respektera internationell rätt
– Sätta stopp för handel med olagliga bosättningar en gång för alla

Namninsamlingen är ett medborgarinitiativ (European Citizens’ Initiative, ECI). ECI möjliggör för EU-medborgare att forma Europa genom att be Europakommissionen att föreslå lagstiftning. Om vi samlar in en miljon underskrifter måste EU enligt lag vidta handling.