oxfam logotyp

En människa dör var tredje timme i kriget i Jemen

26 oktober 2018

Civilbefolkningen står inför livshotande krig, sjukdomar och hunger. Sedan början av augusti har en civilperson blivit dödad var tredje timme i striderna i Jemen. Samtidigt mister många i landet också livet till följd av sjukdomar och hunger.

Mellan den 1 augusti och 15 oktober har 575 civila dödats i striderna, varav 136 barn och 63 kvinnor. Över 1,1 miljoner människor har drabbats kolera de senaste 18 månaderna och över 2000 personer har avlidit i sjukdomen. Under samma period har också 100 dödsfall till följd av difteri inträffat.

I veckan varnade FN om att över 14 miljoner människor kan dö i svält om kriget fortsätter.

Varje liv som går till spillo i denna skamliga konflikt, vare sig det är till följd av väpnade attacker, svält eller sjukdom, borde resultera i en internationell skandal

Muhsin Siddiquey, Oxfams landschef i Jemen.

Tyskland har stoppat vapenförsäljningen till Saudiarabien efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens ambassad i Istanbul och har uppmanat alla EU-stater att göra det samma. Oxfam uppmanar regeringar, bland annat Storbritannien och USA, att avsluta vapenförsäljningen till saudierna på grund av deras ignorans för dödsfallen i kriget i Jemen.

I onsdags dog 16 civila i ett luftangrepp mot en grönsaksmarknad i staden Hodeida. Tidigare i oktober dog 15 civila, varav fyra barn, och 23 skadades när den saudiledda koalitionens luftangrepp träffade två bussar vid ett huthi-hållen kontrollpunkt vid stadens sydöstra delar. I södra Hodeida dog en ung kvinna och sju personer, varav sex barn, skadades när ett flyktingläger utsattes för en attack.

Den senaste tidens försvagning av Jemens valuta Rial har lett till skyhöga priser på mat. Även priset på bränsle har ökat drastiskt. Många är beroende av lastbilsleveranser av rent vatten, men blir det för dyrt eller svårtillgängligt kan människor tvingas dricka förorenat vatten, vilket ökar risken för sjukdomar.

”Det internationella samfundet måste göra allt som krävs för att få alla sidor i det här kriget att komma överens om eldupphör”, säger Siddiquey.