oxfam logotyp

Brand i rohingyernas flyktingläger i Bangladesh

24 mars 2021

45 000 personer står nu utan bostad och är i akut behov av mat, vatten och sanitet.

Branden startade i måndags och spreds snabbt under flera timmar i de trångbodda lägren. Tusentals bostäder hann totalförstöras innan branden var under kontroll. Förödelsen är omfattande och de första rapporterna antyder att 15 personer har mist livet och 560 skadats. Flera hundra personer saknas fortfarande.

Bild på hus som brunnit ned i flyktinglägret Coz Bazar

Foto: Mutasim Billah

”De värst drabbade områdena har förvandlats till aska – det enda som finns kvar är bitar av bostäder och enstaka saker i metall, som grytor och symaskiner. Omfattningen av förstörelsen liknar ingenting vårt team sett tidigare”, säger Enamul Hoque som leder Oxfams katastrofteam.

”Vi är djupt oroade för de 10 000 familjer som nu inte har någonstans att ta vägen. Branden har förstört viktig infrastruktur som vattentankar och sanitetsanläggningar. Människor är nu i akut behov av mat, dricksvatten och toaletter”, säger Enamul Hoque, som leder Oxfams katastrofarbete. Oxfam har inlett hjälpinsatser på plats, både med släckningsarbete och rent vatten.

Vi har arbetat hela natten med att sätta upp vattentankar och installera kranar med rent dricksvatten. Katastrofteamet försåg också de människor som drabbats med hygienartiklar och nödlatriner. Det kommer att ta tid att reparera vattensystem, vilket ökar risken för sjukdomsspridning, särskilt nu när monsunperioden närmar sig.

Enamul Hoque, leder Oxfams katastrofarbete i Coz Bazar

Flyktinglägren i Cox’s Bazar är överfulla, med ungefär 40 000 personer per kvadratkilometer. De 10 000 familjer som drabbats av branden söker nu tillfälligt uppehälle i andra tätbefolkade läger, vilket ökar risken för utbrott av covid-19 ytterligare.

En topprioritet under de kommande dagarna är att återförena familjer som separerats i branden. En annan är att skapa säkra förhållanden för de som nu blivit av med sina bostäder. Kvinnor och flickor drabbas ofta värst i denna typ av kriser och katastrofer och Oxfam kommer att arbeta fram lösningar tillsammans med andra humanitära aktörer för att säkerställa deras trygghet. Oxfam kommer också att distribuera tvål, mat och hushållsartiklar som till exempel solenergilampor.