oxfam logotyp

Skattereduktion av gåvor

Oxfam är från och med den 24 juni 2021 godkända för skattereduktion för gåvor från privatpersoner. Det innebär att du kan få skattereduktion för gåvor som skänkts till oss från och med det datumet. På den här sidan hittar du vanliga frågor och svar, för mer detaljerad information hänvisar vi till Skatteverket.

Vem kan få skattereduktion?

Skattereduktionen gäller privatpersoner som fyller 18 år senast den 31 december samma år som gåvan skänks. Du måste ha gett minst 200 kronor per gåvotillfälle och minst 2000 kronor totalt till en eller flera organisationer (som är godkända gåvomottagare) under ett kalenderår.

Hur mycket skattereduktion kan jag få?

Du kan få 25 procent i skattereduktion. Maxbeloppet som du kan få avdrag på under inkomstår 2022 (inkomstdeklarationen 2023) är 12000 kronor, vilket innebär som mest ett avdrag på 3000 kronor.

Hur får jag skattereduktionen?

För att vi ska kunna lämna kontrolluppgifter till Skatteverket behöver vi ha ditt personnummer. Om du är månadsgivare via Autogiro har vi redan ditt personnummer, men om du har skänkt en engångsgåva eller är månadsgivare via SMS så är det möjligt att vi saknar uppgifterna. Du får gärna kontakta oss så lägger vi in dina uppgifter i vårt register.

I januari skickar vi en kontrolluppgift för gåvor under föregående år till Skatteverket. Skattereduktionen kommer sedan att vara förtryckt i din inkomstdeklaration. Summeringen av totalt antal gåvor hos olika organisationer görs av Skatteverket, genom att alla organisationer (som är godkända gåvomottagare) lämnar in kontrolluppgifter till Skatteverket.
På Skatteverkets webbsida kan du läsa mer om skattereduktion samt se vilka organisationer som är godkända gåvomottagare.

Har Oxfam mitt personnummer?

Är du osäker på om vi har tillräckligt med uppgifter för att vi ska kunna lämna en kontrolluppgift till Skatteverket? Kontakta i så fall Givarservice, se kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Kan jag höja mitt månadsbelopp?

Givetvis! Det är enkelt att höja sitt månadsbelopp, och du väljer själv hur mycket du vill ge. Även ett litet belopp gör stor skillnad för människor i fattigdom. Kontakta givarservice så ordnar vi det åt dig.

Kontaktuppgifter till Givarservice

Du får gärna höra av dig till givarservice med frågor som rör skattereduktion, kontrolluppgifter eller gåvor.

Telefon: 08 – 411 88 22
E-post: info@oxfam.se

Om du hellre vill skicka brev så är vår adress:
Magnus Ladulåsgatan 1
118 63 Stockholm

Läs mer på Skatteverket.se

Klicka här