oxfam logotyp

Intervju med Kjell Peterson

21 september 2023

Sen 2014 har Kjell Peterson drivit Casseroll Foodtruck, en foodtruck med extra hjärta. Idén är enkel: 1) Servera god och nyttig mat lagad från grunden, av bra och naturliga råvaror 2) Samla in pengar för att bekämpa hungerproblemet i världens fattigaste delar. De pengar som Kjell samlar in har han sen start donerat till Oxfam Sverige – och nu har han samlat in totalt 150 000 kronor. Vi besökte Kjell i Malmö för att höra mer om hans foodtruck och hans engagemang för en värld utan hunger.

Kjell Peterson håller upp det diplom som Oxfam gett honom, 22 maj 2023. Foto: Oxfam Sverige

Vi möter Kjell en solig dag i maj. Han har ställt sin foodtruck i centrala Malmö, där han serverar mat till stadens lunchgäster.

Kjell beskriver det som att han har varit en matnörd under hela sitt liv, men inte jobbat professionellt med det tidigare. På vardagarna jobbade han med marknadsföring och på helgerna stod han i köket och lagade mat.

– När jag var 55 år bestämde jag mig för att byta karriär. Det är två saker som driver mig: det första är att jag vill laga sund mat. Vi äter så mycket som är dåligt för oss, som ger allt fler diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, till exempel.

Det är något skevt när så många i världen inte ens har råd med mat för dagen. Och vårt överflöd här hemma hänger ihop med att så många inte har tillräckligt på andra platser på jorden.

Kjell Peterson, Casseroll Foodtruck

– Det andra är att det är något skevt när så många i världen inte ens har råd med mat för dagen. Och vårt överflöd här hemma hänger ihop med att så många inte har tillräckligt på andra platser på jorden. Jag tror att om vi kan lösa det, då kan vi lösa mycket annat också.

Casseroll Foodtruck, 22 maj 2023. Foto: Oxfam Sverige

För att bidra kom Kjell på en enkel, men effektiv idé:

– Jag ville bidra till det på något sätt, och jag ville att det skulle ha en direkt koppling till maten jag lagar och säljer. Så för varje portion jag säljer skänks 5 kronor i bidrag. Det är den genomsnittliga kostnaden för ett mål mat i världens mest utsatta länder.

Så för varje portion jag säljer skänks 5 kronor i bidrag.

Kjell Peterson, Casseroll Foodtruck

Vilka reaktioner brukar du få?

– Jag har hållit på i nästan 10 år, och det har aldrig hänt att någon har sagt ”kan du inte sänka priset istället?”. Den vanligaste reaktionen jag får är att man tycker att det är så bra. Många stamkunder säger att det är en av anledningarna till att de kommer tillbaka.

På kvittot som kunderna får står det ”Tack för ditt bidrag till Oxfam för att bekämpa hungern!”. Foto: Oxfam Sverige

Det är just Oxfam som Kjell valt att donera de 5kr som han får in för varje såld portion till. Vi undrade varför han valt just oss.

– När jag började med detta så tänkte jag först att jag skulle skänka pengarna till FN:s World Food Programme, men de jobbar bara med stater och regeringar. Jag kollade upp olika organisationer och såg att Oxfam är en stabil organisation, och att pengarna verkligen når fram till de som behöver det. Sen gör organisationen jättebra arbete med politisk påverkan också, men det viktiga för mig är den tydliga kopplingen till min mat och att kunna mätta andra.

Är det något särskilt område i världen som du bryr dig extra mycket om?

– Hela den afrikanska kontinenten ligger mig varmt om hjärtat. Jag har varit där och sett på nära håll hur man lever där.

Vid kassan sitter en karta över Skåne där Kjell har märkt ut varifrån maten kommer. Han pekar entusiastiskt på kartans olika delar där de olika varorna odlats.

– Jag gör det svårt för mig själv, jag har bestämt att allt inte bara ska vara svenskt, utan ambitionen är att allt ska produceras inom 3 mil. Alla säger att vi måste äta mer närodlat, och vi har ett land med alla förutsättningar.

Jag gör det svårt för mig själv, jag har bestämt att allt inte bara ska vara svenskt, utan ambitionen är att allt ska produceras inom 3 mil.

Kjell Peterson, Casseroll Foodtruck

En del av den mat som Kjell säljer, allt odlat i Skåne. Foto: Oxfam Sverige

Bredvid sitter också ett antal diplom med priser som Kjell vunnit för sin matlagning, bland annat ett guld i nordiska mästerskapen i mathantverk, och guld och silver i mathantverks-SM. I juni 2023 fick han också priset Årets hållbara företagare.

Dessutom sitter en bild med alla symboler för FN:s 28 hållbarhetsmål. Kjell berättar stolt att han arbetar med 6 av dem.

– Nummer 1 och 2 handlar om fattigdom och hunger, det är där som Oxfam kommer in i bilden. Nummer 3 handlar om hälsa och välbefinnande, och det är därför jag lagar sund mat av sunda råvaror.

Hör Kjell berätta mer om de globala målen i videon här ovanför.

Under intervjun får Kjell ett diplom för att han lyckats samla in totalt över 150 000 kr till Oxfams arbete.

Hur känns det att ha bidragit med så mycket pengar?

– Det känns jättehäftigt. Jag blir väldigt glad. Det känns roligt att veta att jag har gjort nytta, att det inte varit i onödan.

Jag blir väldigt glad. Det känns roligt att veta att jag har gjort nytta.

Kjell Peterson, Casseroll Foodtruck

Vi kan inte tacka Kjell nog för hans otroliga engagemang för en värld utan hunger och orättvisa. Innan vi åker tillbaka till Stockholm tackar vi för oss och säger hejdå till en inspirerande eldsjäl från Skåne.