oxfam logotyp

Porta privatflygen!

Sveriges rikaste måste komma ned på jorden och ta sitt ansvar

Underskrifter

5000

Mål

Genom att skriva under så godkänner jag Oxfams allmänna villkor och accepterar att få information om Oxfams arbete och hur jag kan bidra till en mer jämlik framtid.

Privatflyg utgör en liten del av flygtrafiken men skapar ett oproportionerligt stort lidande på planeten och oss människor. År 2021 fanns det 29 privatjets registrerade i Sverige. Trots att det kanske inte känns som många så motsvarar deras utsläpp årligen 41 000 personbilar.

 

På Amsterdams flygplats Schiphol har man redan beslutat att förbjuda alla privatflyg från 2026. Detta tycker vi är ett rimligt och viktigt steg för att börja stoppa de enorma utsläpp som världens rikaste människor står för. Helt enkelt så borde de som har störst påverkan på klimatet och ta störst ansvar.

 

Därför är det dags att förbjuda privatflyg även från svenska flygplatser. Det är en omodern och onödig lyx som förstör för en stor del av världens befolkning, samtidigt som det enbart glädjer ett fåtal. Privatflygen ska inte ha en plats på svenska flygplatser eller i framtidens hållbara och välmående värld.

Frågor och svar

Globalt står världens rikaste 10 procent för hälften av alla utsläpp i världen. Ungefär 70 procent av Sveriges befolkning tillhör världens rikaste 10 procent. Men det är de länder och människor som lever i fattigdom och som är mest sårbara som drabbas hårdast.  

Men även inom Sverige råder ojämlikhet, en person från Sveriges rikaste 1 procent släpper ut nästan 10 gånger mer än någon från de 50 procent med lägst inkomst. 

För att de står för en orimligt hög andel av utsläppen. 50 av världens rikaste miljardärers privatjets och super-yachts släpper ut så mycket koldioxid på ett år att en genomsnittlig person hade behövt leva 300 år respektive 860 år för att komma upp i samma mängd. Skulle alla släppa ut lika mycket som världens rikaste 1 procent hade den återstående CO2-budgeten för att hålla den globala uppvärmningen till 1,5°C tagit slut på mindre än 5 månader. 

I Sverige är det också vanligt att de rikaste flyger privatflyg äger yachter. I en unik kartläggning granskade Dagens ETC, till exempel, hur miljardärer och kändisar i Sverige använder privatjet. Mellan 2019 och 2021 fördubblades resorna med privatjets på grund av pandemin. De årliga utsläppen från de 29 privatjets som fanns registrerade i Sverige 2021 motsvarar 41 000 bilar. 

Sverige är ett litet land, men svenskarna har oproportionerligt höga utsläpp. Just nu ökar utsläppen med 5,6 procent när de egentligen måste minska med 7 procent.  Om alla levde som den rikaste 1 procenten av svenskarna, skulle den koldioxidbudget som återstår för att hålla mänskligheten från att överstiga 1,5 graders uppvärmning, ta slut på ett halvår – med katastrofala följder. Många högutsläppsländer är små länder. Att vara ett litet land innebär inte att man inte måste ta ansvar. 

Vi kommer att skicka uppropet till regeringen och meddela dem hur många som har skrivit under. Vi kommer inte att skicka namnen på alla som skrivit under till regeringen. 

Oxfam Sverige är en del av en global organisation som arbetar med att rädda och förbättra människors liv. Det gör vi på flera sätt, med ett tydligt mål: en jämlik framtid. Vi bekämpar klimatojämlikhet, ekonomisk ojämlikhet och orättvisor som orsakar fattigdom och förtryck – och vi finns på plats vid kriser och katastrofer. Tillsammans med miljontals allierade verkar vi i 79 länder. Vi bidrar med ny kunskap, synliggör skeva samhällsstrukturer, ger människor verktyg för förändring – och kräver att makthavare tar sitt ansvar. Och vi slutar inte förrän allas lika värde och rättigheter respekteras.  

Här kan du läsa mer om vårt arbete. 

I 79 länder arbetar Oxfam med både förebyggande och akut arbete. Med förebyggande arbete menar vi att vi stöttar samhällen att anpassa sig till klimatförändringarna men samt genom att ta fram forskning för att kunna påverka politiker att verka för en mer rättvis och jämlik klimatomställning. Det akuta arbetet innebär att vi vid klimatrelaterade kriser och katastrofer snabbt är på plats och tillsammans med lokala partners arbetar för att stötta människor som drabbats.  
Läs mer om vårt arbete. 

oxfam logotyp
Giva Sverige logotyp Svensk Insamlingskontroll logotyp