Vårbudget saknar satsningar på de som har det svårast
Idag presenterade regeringen vårbudgeten. Det är en liten budget på endast 11,5 miljarder kronor. Flera av de satsningar som görs gynnar särskilt de redan rika och erbjuder inte några lättnader för de många människor i Sverige och världen som just nu har det svårt. Den enskilt största satsningen är på ökat ROT-avdrag, samtidigt som det ökade bostadsbidraget till barnfamiljer fasas ut.

”Allt fler har svårt att få vardagen att gå ihop – enligt SCB lever nästan 700 000 människor lever i social och materiell fattigdom i Sverige. Oxfam saknar de satsningar som skulle kunna minska klyftor och förbättra vardagen för vanligt folk, särskilt de som har det allra svårast. I en tid där behoven av investeringar i svensk välfärd, klimatpolitik och stöd till världens mest utsatta ökar – då väljer regeringen att gynna de allra rikaste, genom tidigare aviserade skattesänkningar och nu genom riktade bidrag som ROT. Genom att istället beskatta de allra rikastes vinster och förmögenheter skulle regeringen kunna gå fram med en budget som faktiskt möter de enorma samhällsutmaningarna och bygger Sverige starkare.”
Hanna Nelson, policychef Oxfam Sverige
Regeringen betonar att världsläget är oroligt och oförutsägbart och behoven stora. Samtidigt visar prognoserna i budgeten att regeringen fortsätter att sänka biståndsnivåerna och inom kommande år kommer biståndet att ligga under internationellt överenskomna 0,7% av BNI. Dessutom meddelar regeringen att man frångår internationella regelverk för biståndets kvalitet och effektivitet som gjorts inom OECD:s biståndskommitté.
”Oxfam delar regeringens oro för världsläget. Men när regeringen minskar biståndet, och samtidigt meddelar att man frångår internationella regelverk– då ser vi tyvärr att Sverige också är med och bidrar till att göra världsläget mer oroligt. Det är en del av en negativ trend som vi tyvärr också ser i svensk klimatpolitik, där man frångår beslutade mål och överenskommelser. Vi skulle vilja se ett Sverige som står upp för internationella överenskommelser och regelverk istället för att spä på osäkerheten.”
Hanna Nelson, policychef Oxfam Sverige