oxfam logotyp

Sydsudan: ”Värsta vi sett på 30 år”

21 februari 2017

Oxfam har arbetat i Sydsudan i över 30 år, men vi har aldrig bevittnat en sådan nöd som nu”, säger Emma Jane Drews, chef för Oxfams humanitära program i Sydsudan.

Efter flera decennium av strider blev Sydsudan till slut självständigt i juli 2011. Då hoppades många att stridigheterna var slut, och att landet skulle genomgå ekonomisk tillväxt. Men 2013 bröt krig ut igen, och landet hamnade i en nationell, politisk och etnisk kris. Sedan dess har många människor tvingats på flykt, både inom och utanför landets gränser. Krisen har gjort det svårt för människor att odla, och många människor har blivit av med sin försörjning. Det har lett till en hungerkris i vissa områden. 1 av 3 människor i Sydsudan har osäker tillgång på mat.

Det här är en tragedi skapad av människor och tiden börjar bli knapp för att förhindra den. Efter att ha arbetat i de påverkade områdena i över 30 år, har vi aldrig bevittnat en sådan nöd som nu. Utsatta människor som befinner sig utom räckhåll för livräddande insatser på grund av konflikter, betalar det ultimata priset. Som så ofta i kriser är kvinnor och barn de som är värst drabbade. Vi behöver ett slut på striderna så att vi kan få mat till dem som är i nöd och ge människor stöd att bygga upp sina sönderslagna liv igen

Emma Jane Drew, chef för Oxfams humanitära program i Sydsuda

”2011, efter svälten som drabbade Somalia, så sa världen ’aldrig igen’. Men konstaterandet av svält i Sydsudan speglar det kollektiva misslyckandet, man har inte lyssnat till de otaliga varningarna om en ständigt förvärrad situation” fortsätter Emma Jane Drew.

Oxfam har bistått med humanitär hjälp i Sydsudan sedan 1980-talet. Vi har gett ut mat och tillhandahållit vatten och sanitet. Bara under det senaste året har 600 000 människor över hela Sydsudan fått hjälp genom mat- och vattendistribuering, och vi har hjälpt nästan 40 000 människor i det utsatta området Panyi.