oxfam logotyp

Svältkatastrof hotar konfliktdrabbade Jemen

11 augusti 2015

Sedan konflikten i Jemen trappades upp och blockaden infördes i mars 2015 har tillgången på mat, bränsle och andra livsviktiga förnödenheter försämrats. Idag kämpar halva landets befolkning – nästan 13 miljoner människor – för att hitta mat för dagen. Hälften av dem riskerar nu att drabbas av svält. Mellanösterns fattigaste land står nu inför en allvarlig svältkatastrof.

”Sedan konflikten trappades upp ökar antalet människor som inte kan äta sig mätta med nästan 25,000 om dagen. Så länge de stridande parterna fortsätter att ignorera alla uppmaningar om permanent eldupphör så kommer allt fler att drabbas av svält. De som överlever bomberna måste nu försöka överleva utan mat” säger Philippe Clerc, Oxfams landschef i Jemen.

Saada i norr är den värsta drabbade regionen. Där saknar nästan 80 procent av befolkningen tillräckligt med mat för att kunna äta sig mätta. Hälften av dem riskerar att drabbas av svält.

Bristen på mat har pressat upp priserna utom räckhåll för miljontals människor. Data som Oxfam samlat in i Hajjah visar att familjer som fördrivits från sina hem tvingas sälja sina tillhörigheter till låga priser för att kunna köpa mat och andra nödvändiga förnödenheter. Av de familjer som Oxfam intervjuat i Saana uppgav 60 procent att de måste tigga eller putsa skor för att kunna försörja sig. Många människor är också helt beroende av hjälp från ideella organisationer.

Redan innan våldet eskalerade i Jemen hade landet omfattande problem med undernäring. Under de senaste månaderna har endast 20 procent av det inhemska livsmedelsbehovet tillgodosetts och ytterligare 650,000 barn gravida och ammande kvinnor har drabbats av undernäring.

”Efter flera misslyckade fredsförhandlingar och en verkningslös FN resolution måste de stridande parterna, med säkerhetsrådets hjälp, förhandla fram en långsiktig fred. USA, Storbritannien och Iran bör också använda sitt inflytande över de stridande parterna för att verka för ett permanent eldupphör. Om världen fortsätter att blunda för civilbefolkningens lidande kommer vi indirekt att bidra till detsamma”, säger Clerc.

Korta fakta:

  • Från slutet av mars till slutet av juni ökade antalet personer med begränsad tillgång på livsmedel med över två miljoner människor från 10.6 till 12.9, vilket motsvarar nästan 25,000 personer om dagen.
  • Jemen är ett av de minst självförsörjande länderna i världen, uppemot 90 procent av all mat som konsumeras är importerad.
  • I dagsläget saknas tillgängliga resurser för att producera många av de grödor som konsumeras i landet.
  • Redan innan konflikten trappades upp uppmättes i landet den nästa högsta nivån av undernäring i världen.
  • Oxfam har arbetat i Jemen i över 30 år, med fokus på livsmedelsförsörjning och fattigdomsbekämpning.
  • Sedan konflikten eskalerade har Oxfam kunnat nå över 100,000 människor med bland annat rent vatten, sanitet, mat och boskap