Rika länder överskattar klimatfinansieringens verkliga värde
Rika länder säger att de mobiliserade nästan 116 miljarder dollar till klimatfinansiering 2022 – och för första gången nått målet på de 100 miljarder dollar per år som de utlovat för att hjälpa länder i globala syd hantera klimatkrisens konsekvenser. Men Oxfam kan visa att nästan 70 procent av dessa pengar återigen givits i form av lån. Många av dessa lån kräver liten eller ingen ekonomisk ansträngning från rika länder – de tillhandahålls med lönsamma marknadsräntor, och ökar redan utsatta länders skulder.
Oxfam uppskattar att det ”verkliga värdet” av klimatfinansieringen som gavs av rika länder 2022 bara är mellan 28 och 35 miljarder dollar.
Klimatfinansiering är en laddad fråga i internationella klimatförhandlingar. Diskrepansen mellan löfte och verklighet fortsätter att undergräva det förtroende som länderna behöver från varandra. Finansieringen i sig är också vital – i många länder är den det som gör klimatinsatser möjliga över huvudtaget.
”För att sätta 35 miljarder dollar i perspektiv, det är hur mycket pengar fossila bolag tjänar på bara sex dagar.”
Nafkote Dabi, policychef klimatförändringar Oxfam International
”Låg- och medelinkomstländer borde istället få det mesta av pengarna genom bidrag. Just nu blir de dubbelbestraffade. För det första genom klimatkrisens konsekvenser som de gjort lite för att orsaka, och för det andra genom att tvingas betala ränta på de lån som de fått för att hantera dem.”
Nafkote Dabi, policychef klimatförändringar Oxfam International
De regeringar som möts vid COP29 i Azerbajdzjan senare i år för att anta ett nytt globalt klimatfinansieringsavtal får inte upprepa misstagen från det tidigare åtagandet, utan istället se till att rika länder tillhandahåller betydligt mer finansiering och görs mer ansvariga samt att deras finansiering blir mer transparent.