oxfam logotyp

Rädda biståndet!

21 juni 2022

Vi står inför enorma utmaningar. Pandemin har lett till ökad hunger och fattigdom, och tagit jämställdheten bakåt flera decennier. Klimatkrisen påverkar människors vardag i detta nu och antalet konflikter ökar. Demokratin och människors rättigheter är starkt hotade på flera platser i världen. En Oxfam-rapport visade nyligen att en kvarts miljon människor riskerar att falla ner i extrem fattigdom innan årets slut. Läget är akut och oerhört allvarligt, och rika länder har ett särskilt ansvar att bidra för en tryggare och mer jämlik värld. Tillsammans med 60 andra organisationer i Concord Sverige protesterar vi mot att Sverige i det läget väljer att dra ner på biståndet, och minska stödet till de mest utsatta.

Sverige ger sedan flera decennier tillbaka en procent av vår bruttonationalinkomst (BNI) i bistånd. Det är ett stöd som är erkänt effektivt och som är avgörande för miljontals människor. Det kan innebära skillnaden mellan liv och död, utbildning och fattigdom, frihet och våld.

Det finns partier i Sveriges riksdag som nu vill ta tillbaka vårt löfte till världen. Regeringen har i vårbudgeten redan skurit ner på biståndet med närmare en femtedel. Andra partier går till val på att skära ner ännu mer och alltså ta pengar från de som har allra minst. Sådana sänkningar får katastrofala följder, som att 760 000 människor som hungrar inte får mat, 2 miljoner barn inte kan gå till skolan och 2 miljoner människor inte får tillgång till rent vatten.

Våra politiker behöver veta att vi är många som inte accepterar att Sverige sviker dessa människor. Skriv under uppropet för att rädda biståndet!