oxfam logotyp

Oxfam inför Davos: Ojämlikheten skenar – det har aldrig varit dyrare att vara fattig

23 maj 2022

Om inte världens ledare tar ansvar när de träffas i Davos så väntas totalt 860 miljoner människor på jorden leva i extrem fattigdom vid årets slut. Samtidigt tjänar miljardärerna inom bland annat livsmedelsbranschen och energisektorn mångmiljardbelopp på pandemin och kriget i Ukraina. Det visar en ny rapport från Oxfam.

Den extrema fattigdomen i världen har ökat mer under de senaste två åren än på 20 år.  Samtidigt har världens dollarmiljardärer ökat sina förmögenheter lika mycket de senaste två åren som de gjorde under 23 år dessförinnan.

Oxfamrapporten Profiting from Pain, som presenteras i samband med Världsekonomiskt Forum i Davos, visar hur miljardärerna inom bland annat livsmedelsbranschen och energisektorn tjänat mångmiljardbelopp de senaste åren, medan ytterligare 263 miljoner människor kan falla ner i extrem fattigdom under 2022. Det motsvarar den sammanlagda befolkningen i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien.

Vardagen för den som lever i extrem fattigdom kan innebära att tvingas välja mellan medicin, mat eller tak över huvudet. Ett omänskligt val som för många innebär hunger och i värsta fall svält och död.

Det har aldrig varit dyrare att vara fattig. En växande ojämlikhet har inga fördelar, det är tvärtom en fråga om liv och död. Det krävs systemförändrande åtgärder för att omfördela resurser och inflytande, där är skatter ett centralt verktyg. De ledande politiker och företagsledare som nu träffas i Davos har makt och medel att förändra, det återstår att se om de har modet.

Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige

Konsekvenserna av pandemin, tillsammans med stigande mat- och energipriser som ett resultat av kriget i Ukraina, gör situationen allt svårare. Det senaste decenniets framgångar för att minska fattigdomen riskerar att utraderas. Om inte världens ledare tar ansvar när de träffas i Davos så väntas totalt 860 miljoner människor på jorden leva i extrem fattigdom vid årets slut.

Om rapporten “Profiting from Pain”

  • I samband med Världsekonomiskt Forum i Davos presenteras Oxfamrapporten Profiting from Pain som beskriver hur miljardärer i livsmedels-, läkemedels-, energi- och techindustrin har gjort stora vinster under 
  • Under 2022 kan ytterligare 263 miljoner människor falla ner i extrem fattigdom och i slutet av året väntas totalt 860 miljoner människor leva på mindre än 20 kronor per dag.
  • Samtidigt har världens miljardärers förmögenhet ökat mer under de första 24 månaderna av pandemin än på 23 år dessförinnan.
  • De tio rikaste har tillsammans en större förmögenhet än de fattigaste 40 procenten av mänskligheten, 3,1 miljarder människor.
  • De globala livsmedelspriserna har ökat med 33,6 procent under det senaste året och förväntas öka med 23 procent under 2022.
  • Oljeindustrins vinstmarginaler har fördubblats under pandemin och energiprisernas beräknas öka med 50 procent under 2022.