oxfam logotyp

Översvämningar och torka tvingade 3,4 miljoner på flykt 2023

20 juni 2024

I de tio länder som drabbades värst av torka och översvämningar tvingades människor fly nästan 8 miljoner gånger förra året – många av dem upprepade gånger. Det är mer än dubbelt så mycket som för ett decennium sedan. Under samma period nästan tredubblades hungern i fem av dessa länder.

Översvämningarna som framkallas av El Nino i områdena Garissa och Tana River i norra Kenya fortsätter att driva familjer på flykt och orsaka förstörelse för människors fastigheter och infrastruktur. Foto: Peter Irungu/Oxfam

Somalia, Kina, Filippinerna, Pakistan, Kenya, Etiopien, Indien, Brasilien, Bangladesh och Malaysia toppar listan över länder där flest människor tvingades på flykt från översvämningar och torka förra året, enligt Global Internal Displacement Database. I dessa länder ökade antalet gånger människor fördrivits från sina hem från 3,5 miljoner 2013 till 7,9 miljoner 2023.

Klimatförändringarna har ökat intensiteten och frekvensen av översvämningar och torka. Enligt data som Oxfam samlat in inför World Refugee Day har registrerade översvämnings- och torkakatastrofer i de tio värst drabbade länderna skjutit i höjden – från 24 tillfällen 2013 till 656 förra året. Bara Somalia drabbades av 223 olika översvämnings- eller torkor 2023 mot bara två år 2013. Filippinerna drabbades 74 gånger (jämfört med bara tre 2013), Brasilien 79 gånger jämfört med fyra och Malaysia 127 gånger jämfört med bara en gång 2013.

Globalt har översvämningar och torka tvingat över 3,4 miljoner människor att lämna sina hem bara förra året – lika många som hela Uruguays befolkning.

Oxfam beräknar att i Bangladesh, Etiopien, Kenya, Pakistan och Somalia – som är bland de med lägst beredskap för att hantera effekterna av klimatförändringarna – har antalet människor som lider av akut hunger ökat från 14 miljoner 2013 till över 55 miljoner 2023.

Klimatorättvisan är utbredd. Från de många som dör av brännande hetta i Bangladesh till de tusentals som tvingas fly översvämningar i Pakistan, är det de mest utsatta människorna – och de minst ansvariga för klimatkrisen – som bär bördan, medan rika förorenande nationer fortsätter att göra för lite för sent att hjälpa dem.

Nuzhat Nueary, samordnare för vattenosäkerhet och klimatpolitik på Oxfam

Klimatförändringar och El Niños vädermönster driver fram torka, översvämningar och cykloner. Alla dessa katastrofer har följdeffekter på människors liv och försörjning, och tillsammans med konflikter, ekonomiska chocker och djup ojämlikhet har de underblåst hunger. I slutändan sätter massflykten av människor press på de begränsade vattenresurserna och skapar ytterligare vattenstress i dessa länder

Nuzhat Nueary, samordnare för vattenosäkerhet och klimatpolitik på Oxfam

I Somalia har kontinuerlig temperaturökning resulterat i mer frekventa och långvariga torkperioder, ofta följda av översvämningar och cykloner. Trots att landet står för mindre än 0,03 % av de globala koldioxidutsläppen har Somalia lidit förluster till ett värde av miljarder på grund av återkommande översvämningar och torka. Enbart kostnaden för återhämtning från de senaste översvämningarna i december uppskattades till 230 miljoner dollar.

Den senaste Deyr-regnperioden – som följde på fem på varandra följande säsonger av torka – kom med massiva översvämningar, som tvingade 1,2 miljoner människor att fly från sina hem och dödade 118 människor. Dessa katastrofer har förvärrat effekterna av pågående konflikter, politisk instabilitet och ekonomiska chocker, vilket gör att nästan hälften av Somalias befolkning är i akut behov av humanitärt stöd.

I Bangladesh tvingade oförutsägbara cykloner och andra vattenrelaterade katastrofer mer än 1,8 miljoner människor att lämna sina hem 2023. De orsakade allvarliga skador på infrastruktur som skolor, marknader och andra viktiga tjänster. Landet bidrar bara med 0,56 % av de globala koldioxidutsläppen.

Utan grödor eller inkomst har familjer tvingats flytta, vissa flera gånger. De som är kvar lever med ständig rädsla för framtiden, eftersom cykler av på varandra följande katastrofer har uttömt alla deras resurser och deras sista förmåga att klara sig.

Zerin Ahmed, Oxfams Senior Program Officer i Bangladesh

Att få slut på människors lidande är möjligt. Rika förorenande nationer måste minska sina utsläpp och tillhandahålla adekvat klimatfinansiering till länder som drabbats mest av klimatkrisen så att de kan klara sig bättre och återuppbygga sina samhällen efter klimatchocker

Nuzhat Nueary, samordnare för vattenosäkerhet och klimatpolitik på Oxfam

De måste också skjuta till finansiering till den nya fonden för förluster och skador. Det är ingen artighetsgest utan en skyldighet för den skada de har orsakat. Med rätt finansiering kan de mest drabbade länderna utveckla system för tidig varning och andra åtgärder för att förbereda sig för och mildra effekterna av klimatförändringarna, och de kan frigöra resurser för att investera i socialt skydd för att hjälpa människor att klara sig.

Nuzhat Nueary, samordnare för vattenosäkerhet och klimatpolitik på Oxfam

Lokala samhällen i frontlinjen för klimatförändringarnas konsekvenser, och utsatta grupper – särskilt kvinnor, ungdomar och ursprungssamhällen – har redan förslag på lösningar, och de grupperna måste vara i fokus för klimatbeslut, finansiering och åtgärder

Nuzhat Nueary, samordnare för vattenosäkerhet och klimatpolitik på Oxfam