oxfam logotyp

Kontantbidrag räddar liv i torkans Kenya

Här kommer en kort uppdatering om hungerkrisen i Östafrika. Som vi tidigare berättat kämpar fler än 28 miljoner människor för sina liv i Etiopien, Kenya, Sydsudan och Somalia i den värsta hungerkrisen i mannaminne. Idag vill vi berätta om Bishara som tack vare Oxfams givare fått livsviktigt stöd.

Bisharas historia

Jag hade inte ens råd med ett mål mat. De flesta dagar gick vi hungriga och mina gäster fick åka hem utan att ha ätit. Det var ett hemskt liv

Bishara Khlif Gedi

Bishara är en av alla miljontals människor som drabbats hårt av torkan i Kenya. När det var som värst hade hon inte råd med mat. Bisharas familj är en av 3000 i Wajirdistriktet, Kenya, som fått kontantbidrag från Oxfam.

Bishara lagar mat i sitt hem, Kenya. Foto: Mark Wahwai/Oxfam
Jag var på marknaden när jag fick meddelandet, men jag förstod det inte. När jag kom hem bad jag mina barn att läsa det, och jag blev väldigt glad när de berättade att vi fått lite pengar.

Bishara Khlif Gedi

Bishara kan nu betala skolavgifter och sätta mat på bordet. Som mamma är hon fast besluten om att ge hennes barn rätt utbildning, ge dem mat och kläder.

Utan kontantbidraget vet jag inte hur min familj hade överlevt.

Bishara Khlif Gedi

Bishara tillsammans med sin familj, Kenya. Foto: Mark Wahwai/Oxfam

Varför kontantbidrag?

Kontantbidrag är ett sätt för Oxfam att stötta människor som behöver akut stöd i kriser och katastrofer. Det har visat sig vara billigt och effektivt men viktigast av allt, det ger människor en känsla av självständighet och möjlighet att själva bestämma vad pengarna ska gå till. Det skapar värde genom att låta människor köpa det allra viktigaste utifrån deras egna behov. För Bishara var det mat till hennes familj.

Att jobba med kontantbidrag kan vara mycket mer effektivt än att köpa in förnödenheter eftersom det inte kräver upphandlingar, transport och lager. Det leder dessutom till ekonomisk återhämtning i det lokala samhället eftersom pengarna spenderas lokalt.