oxfam logotyp

Jemen: över 100,000 människor på flykt

20 april 2015

Konflikten i Jemen trappas upp och situationen för civila i landet blir alltmer akut. Hittills har över 640 människor mist livet och över 2,200 skadats i de pågående striderna. Ett par veckor in i konflikten har redan 121,000 människor tvingats på flykt.

I staden Hajjah i västra Jemen har tiotusentals människor lämnat sina hem på grund av de pågående striderna. Många av dem levde under mycket enkla förhållanden i tillfälliga läger som ett resultat av tidigare konflikter. Nu tvingas de åter på flykt. Dessa människor och många därtill är nu i desperat behov av humanitär hjälp. Redan innan den senaste konflikten utbröt var 16 miljoner jemeniter, drygt 60 procent av befolkningen, i behov av humanitärt stöd.

”Det väpnade våldet måste få ett omedelbart slut och samtliga land, sjö och luftvägar måste öppnas upp för transporter av mat, bränsle, medicinsk utrustning och andra livsnödvändiga basvaror” säger Grace Ommer, Oxfams landschef i Jemen.

Jemen importerar praktiskt taget all mat och allt bränsle. Nu när gränserna är stängda kommer inga leveranser fram. Det som redan finns i landet är på väg att ta slut.

”Många människor har varit utan el och rent vatten i flera dagar och utbudet av mat och bränsle minskar stadigt. På många platser är det helt omöjligt för hjälpen att nå fram – därför måste det internationella samfundet gripa in och sätta press på de stridande parterna att nå ett omedelbart slut på våldet. Om inget görs kommer situationen att utvecklas till en humanitär katastrof” säger Ommer.
En Oxfam-medarbetare i Jemen beskriver situationen inne i landet som katastrofal.

Även om vi överlever bomberna så är maten nästan slut. Ute på gatorna slingrar sig köerna långa av bilar som väntar på bensin från bensinstationer. En allvarlig mat- och bränslekris håller på att utvecklas i ett land där en stor del av befolkningen redan lever under fattigdomsgränsen.

Ommer, Oxfam-medarbetare i Jemen

Oxfam arbetar just nu med att leverera rent vatten till familjer i utsatta områden. Målet är att nå 80,000 människor under de kommande veckorna och en miljon människor totalt när tillgängligheten förbättras. Oxfam uppmanar också det internationella samfundet att verka för ett omedelbart eldupphör och säkerställa att den humanitära hjälpen når fram till de behövande.