oxfam logotyp

Företag som tjänar på pandemin delar ut storvinster till aktieägare, medan människor förlorar sina jobb

10 september 2020

I en ny rapport visar Oxfam att 32 företag som tjänat på covid-19 förvärrat de ekonomiska effekterna av pandemin genom att dela ut vinster till aktieägare istället för att säkra de anställdas jobb och säkerhet.

I Indien har hundratals arbetare på teplantager gått utan lön under pandemin samtidigt som några av landets största te-företag ökat sina vinster.
Foto: Roanna Rahman

 

Oxfams nya rapport Power, Profits and the Pandemic som publiceras i dag visar att 32 storföretag har dragit ekonomisk vinning av pandemin genom att prioritera aktieutdelningar framför att säkra sina anställdas jobb. Samtidigt väntas en halv miljard människor hamna i fattigdom i pandemins spår och 400 miljoner jobb har redan försvunnit globalt.

En av de som tjänat på pandemin är världens rikaste man, Amazons ägare Jeff Bezos, som personligen skulle kunna betala var och en av företagets 876 000 anställda en engångsbonus på 900 000 kronor i dag och fortfarande vara lika rik som han var i början av pandemin.

Listan på företag som skott sig på pandemin är lång. I Nigeria ska landets största cementföretag, Dangote Cement, ha avskedat över 3000 anställda medan företaget fortfarande förväntas betala 136% av vinsten till aktieägarna 2020. Och i Sydafrika betalade de tre största sjukvårdsföretagen i landet – Netcare, Mediclinic och Life Healthcare Group – ut svindlande 163% av sina vinster till aktieägarna genom utdelning och återköp av aktier.

Oxfam Internationals generalsekreterare, Chema Vera, kritiserar starkt att företag utnyttjar pandemin till egen ekonomisk vinning:

”Det är förkastligt att det finns företag som, mitt under en pandemi, betalar ut massiva summor till rika aktieägare när de tagit emot statliga räddningspaket avsedda för att skydda jobb”, säger Vera.

Oxfam uppmanar nu till en krishantering som prioriterar stöd till arbetare och småföretag, bland annat genom en covid-19-skatt på pandemivinster som ett sätt att omfördela resurser från de som tjänar på pandemin till de som bär bördan. Dessutom måste beslutsfattare skapa fler incitament och regleringar för hållbart företagande, bland annat genom att införa bindande regler för att förhindra företags negativa påverkan på mänskliga rättigheter.