oxfam logotyp

Augusti den blodigaste månaden i Jemen

6 september 2018

Nära 1000 civila dödades eller skadades under augusti, 300 av dem var barn.

Civila i skottlinjen

981 civila dödades eller skadades under augusti, det gör augusti till årets blodigaste månad i Jemen. Det är striderna mellan saudistödda styrkor och Huthi-rebeller som resulterat i augustis blodbad.

Jemen har blivit en frizon för våld där människor som samlas för att gå på bröllop, begravning eller på marknaden riskerar sina liv. Lidandet hos Jemens befolkning är en skymf för vår gemensamma mänsklighet

Muhsin Siddiquey, Oxfams landschef i Jemen.

”Det är ett skamligt kapitel av diplomatisk tvetydighet, lömska överenskommelser och rent hyckleri. Hur många fler barn kommer att dödas innan de som stöder detta krig kommer att ta sitt ansvar? Krigsbrott begås regelbundet och gärningsmännen och de aktivt involverade måste ställas till svars. Blodbadet måste få ett slut”, tillägger Siddiquey.

Nyupptagna fredssamtal

Att få ett stopp på dödandet av civila måste prioriteras och nya fredssamtal i Geneve ger en möjlighet till att få ett slut på attackerna som drabbar oskyldiga på flera ställen i landet.

Trots att man försäkrat att striderna runt hamnstaden Hodeida ”pausats” skedde en blodig attack mot en marknad i staden i början av augusti där 41 civila, varav sex barn och fyra kvinnor, miste livet och 111 skadades. Fler civila kom också till skada när ett sjukhus i staden attackerades.

Den 9 augusti dog 46 personer och 100 skadades när en marknad och en buss full av skolbarn bombades. De flesta var pojkar under 13 år. Senare i månaden dödades åtminstone 22 barn och fyra kvinnor i ett flyganfall medan de var på flykt från en attack som skett dagen innan.

Striderna verkar inte avta

Striderna fortsätter mot södra Hodeida med fokus på Ad Durayhimi city och pågår i bostadsområden i staden som även utsätts för luftangrepp. Invånarna kan varken kan fly eller få tillgång till sjukvård. Även hjälporganisationer har svårt att nå fram på grund av strider och blockerade vägar och tusentals människor har inte tillgång till vatten efter att vattensystem förstörts i kriget. Detta ökar risken för ett tredje kolerautbrott.

Krigsbrott och luftangrepp

Alla stridande parter har brutit mot krigslagar och enligt FN har 17 062 civila dödats eller skadats mellan den 26 mars 2015 och 9 augusti 2018, majoriteten (10 471 personer) till följd av den saudiledda koalitionens luftangrepp.

Jemen är på väg att kollapsa. Striderna måste få ett slut och det måste bli fred i landet. Vi välkomnar samtalen i Geneve. Men dödandet måste stoppas

Muhsin Siddiquey, Oxfams landschef i Jemen.

Oxfam i Jemen

Oxfam är på plats i krigets Jemen. Sedan juli 2015 har vi nått ut med bland annat mat och vatten till över 2.8 miljoner människor i vad som beskrivs som världens värsta humanitära katastrof.