oxfam logotyp

Världens 15 värsta skatteparadis

11 december 2016

Bermuda, Nederländerna, Irland och Luxemburg finns bland världens 15 värsta skatteparadis, visar rapporten “Tax Battles”. Dessa skatteparadis är involverade i en global kamp om att ha lägst bolagsskatt, och denna kapplöpning leder till att pengar som behövs till fattigdomsbekämpning i utsatta länder förvinner

Den kompletta listan på de värsta skatteparadisen är, med första landet som värst:

1. Bermuda
2. Caymanöarna
3. Nederländerna
4. Schweiz
5. Singapore
6. Irland
7. Luxemburg
8. Curaçao
9. Hong Kong
10. Cypern
11. Bahamas
12. Jersey
13. Barbados
14. Mauritius
15. Brittiska Jungfruöarna


Oxfam har sammanställt denna “Världens värsta-lista” genom att undersöka till vilken grad dessa stater använder sig av lagstiftning som gör skatteflykt möjlig. Detta inkluderar bland annat sådant som 0-procentig bolagsskatt, orättvisa och improduktiva skatteincitament och en brist på internationellt samarbete mot skatteflykt.

Sveriges ståndpunkt i den här frågan är bakåtsträvande. Svenska regeringen behöver erkänna att en bolagsskatt på 0 procent är en skadlig skattepolitik. Man behöver också stödja ”public country-by-country reporting” så att multinationella bolag tvingas redovisa hur mycket man betalar i skatt i alla länder man är verksam i.

Robert Höglund, talesperson Oxfam Sverige

Många av de länder som finns på “Världens värsta-listan” har varit involverade i skatteskandaler. Exempelvis Irlands skatteavtal med Apple, vilket gjorde att det globala jätteföretaget endast behövde betala 0.005 % av företagsskatten i landet. Ett annat exempel är Brittiska Jungfruöarna, som hyser fler än hälften av de 200 000 offshore-företag som etablerats av Mossack Fonseca – juristfirman som varit kärnan i avslöjandena om Panama-dokumenten.

Skatteparadis hjälper stora företag att suga ut stater på miljarder dollar varje år. De bär upp ett oerhört ojämlikt ekonomiskt system som lämnar miljontals människor utan möjligheter till ett bättre liv.

Esme Berkhout, skattepolitisk rådgivare på Oxfam

Att multinationella storföretag väjer för skatter kostar fattiga länder åtminstone 100 miljarder dollar varje år. Det är tillräckligt mycket pengar för att kunna bidra med utbildning åt de 124 miljoner barn som inte går i skolan och för att kunna finansiera förbättringar i sjukvården som kan förhindra åtminstone 6 miljoner barns död varje år.
Ändå visar Oxfams rapport att skatteparadisen endast är en del av problemet. Stater runt om i världen sänker sina bolagsskatter i tävlan om investeringar. Den genomsnittliga skattesatsen inom G20-länderna var 40 procent för 25 år sedan – idag är den lägre än 30 procent. Bruket av improduktiva och slösaktiga skatteincitament är också en växande företeelse – särskilt bland fattigare länder. Till exempel kostar Kenyas skatteincitament 1.1 miljarder dollar om året i snitt – nästan dubbelt så mycket som landets sjukvårdsbudget [3].
När intäkter från bolagsskatt försvinner för staten, försöker regeringarna balansera upp ekonomin genom att höja andra skatter såsom mervärdeskatter, vilket drabbar fattiga människor. Till exempel kan jämföras hur olika OECD-länder mellan 2007 och 2014 sänkt bolagsskatten med 0.8 procent, medan den genomsnittliga höjningen av moms låg på 1.5 procent mellan 2008 och 2015.

Oxfam uppmanar alla länder att arbeta tillsammans för att stoppa skatteflykten:
– Hindra orättvisa och improduktiva skatteincitament och arbeta tillsammans för att etablera en skattesats för företagen som är rimlig, progressiv, och som bidrar till det allmännas bästa.
– Se till att svarta listor på skatteparadis baseras på objektiva, begripliga kriterier som inkluderar om ett land erbjuder 0 procent i bolagsskatt eller inte.
– Förbättra transparensen angående skatter genom att begära att multinationella publicerar ekonomiska rapporter för varje land de är verksamma i, så att det blir tydligt vad och var någonstans företagen betalar i skatt.