oxfam logotyp

Tack för 2022!

2 januari 2023

2022. Ett turbulent år i världen med konflikter, ökade levnadskostnader, ökad fattigdom och svält. Ojämlikheten i världen, och Sverige, har ökat, och klimatkatastrofer fortsätter drabba samhällen hårt.

Men det har också varit ett år där människor gång på gång mobiliserat och höjt sina röster för varandra. Ett år där människor outtröttligt visat sin solidaritet för de som är mest utsatta – om och om igen.

Med stöd från er har vi kunnat fortsätta bekämpa orättvisor och förtryck, och arbeta för en jämlik framtid. Det ska ni ha ett stort tack för. Nedan följer några höjdpunkter från vårt arbete under 2022.

Se en film som sammanfattar år 2022

Se filmen

Fokus på ojämlikhet

2022 var ett år när den globala ojämlikheten ökade allt mer, och konsekvenserna har varit oerhörda. I januari kunde vi visa att en person dör var fjärde sekund på grund av ojämlikhet. I maj rapporterade vi att miljardärer inom läkemedels-, livsmedels- och energiindustrin gjort enorma vinster under pandemin – förmögenheten hos världens miljardärer ökade mer på de två åren än de gjort under de 23 år som kom före. Detta samtidigt som den extrema fattigdomen ökat mer än på 20 år, och som vanligt folk drabbats hårt av stigande mat- och elpriser. Detta skrev vi debattartikel om i Aftonbladet.

Den globala matkrisen har vi alla känt av. Ökade priser har tvingat många till att fatta tuffa beslut i affären, och de som redan är fattiga har drabbats mycket hårt. I september kunde vi avslöja att det inte är brist på mat (tvärtom – det finns nog med mat för att mätta hela världen befolkning flera gånger om!), utan att det istället är vårt globala livsmedelssystem som det är fel på. Läs mer om myterna kring matkrisen här.

I oktober släppte vi vårt globala ojämlikhetsindex. Dels visade det att världens länder generellt misslyckats med att hantera ojämlikheten under pandemin, men det visade också att Sverige, som tidigare varit i toppen, rasat flera placeringar. Sverige är nu sämst i Norden på att bekämpa ojämlikhet. Detta rapporterades om i bland annat Svenska Dagbladet, där dåvarande statsminister Magdalena Andersson kommenterade läget.

Klimatförändringarna

Under året har klimatkrisen fortsatt vara närvarande och drabbat de som redan är mest utsatta och fattiga hårdast. Vi såg inte detta minst med översvämningarna i Pakistan under sommaren, och torkan i Östafrika som bidragit till den värsta hungerkrisen i mannaminne.

Vid FN:s klimattoppmöte, COP27, i Egypten lyfte vi det faktum att klimatkrisen är ojämlik: På 2 timmar släpper en miljardär ut lika mycket koldioxid som en människa från den fattigaste 50 % av jordens befolkning gör på 1 år.

Vi har också uppmanat nuvarande regering till att stå fast vid sitt löfte om klimatfinansiering till de länder som drabbas hårdast, samt införa en särskild beskattning på inkomster som genereras från fossilintensiva industrier.

Företags ansvar

Under våren släppte vi vår rapport “The Workers Behind the Citrus Fruits”, en granskande rapport av Coops leverantörskedja för marockanska citrusfrukter. I rapporten kunde vi visa på att arbetarna med stor sannolikhet utsattes för tvångsarbete, sexuella trakasserier, låga löner och orimligt långa arbetsdagar. Läs artikeln från TT om rapporten här.


Under året har vi också engagerat oss i den EU-lagstiftning som är på gång för att företag på EU:s marknad ska ha juridiskt ansvar för mänskliga rättigheter och miljö i hela sin verksamhet. Det är en väldigt viktig fråga för oss på Oxfam, då mänskliga rättigheter kränks dagligen av företags aktiviteter – och en lagstiftning skulle skapa en jämn spelplan för alla företag vilket också gynnar konkurrenskraften. Läs mer om arbetet med EU-lagstiftningen här.

På plats vid katastrofer och kriser

Oxfam finns på plats och arbetar i 87 länder. Här är exempel på tre av våra stora insatser:

Östafrika

På grund av extrem torka och konflikter befinner sig miljontals människor i Etiopien, Kenya, Somalia och Sydsudan i akut hunger. Var 36 sekund dör någon, och mer än 45 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp.

Tack vare ert stöd räknar Oxfam med att nå över 1,5 miljoner människor med nödmat, rent vatten, hygienkit, kontantstöd, skydd och tak över huvudet.

Pakistan

Efter tunga monsunregn kämpar miljontals människor i Pakistan för att överleva de översvämningar som drabbat landet.

Oxfam har med er hjälp kunnat hjälpa människor med hygienkit, skydd, tak över huvudet och ekonomiskt stöd. Tillsammans med våra partners i Pakistan har vi hittills nått över 21 000 människor.

Ukraina

Sedan kriget bröt ut i landet har Oxfam varit på plats i närliggande länder för att hjälpa de som flyr. Behovet av skydd, mat och rent vatten är stort.

Oxfam har med er hjälp kunnat nå ut till över 600 000 personer i Ukraina, Polen, Rumänien och Moldavien. Vi delar ut hygienkit, tillhandahåller rent vatten, mat, och skydd. Vi genomför också riktade skyddsinsatser för särskilt utsatta grupper, så som minoriteter.

Vad mer då?

Inför riksdagsvalet var vi en av nästan 60 organisationer som genomförde kampanjen “Rädda biståndet” – ett upprop där vi uppmanade den kommande regeringen att bibehålla enprocentsmålet för bistånd. Över 20 000 människor skrev under uppropet som lämnades till de olika partierna. Tyvärr gick vi inte i mål, och biståndet kommer sänkas, något som vi tillsammans med Oxfam i Storbritannien kritiserade i en gemensam debattartikel.
Läs mer om uppropet på CONCORD:s hemsida.

I november lanserade vi “Kosten som förkortar livet”, en kampanj som kastar ljus på de arbetsvillkor som bönder och arbetare runt om i världen får utstå för att vi i Sverige ska kunna äta avokado, apelsin och banan. Till exempel.
Läs mer om kampanjen på kortareliv.se

Till alla er som stöttar Oxfam vill vi säga stort tack.

Det är tack vare våra givare, och ni som stödjer oss på andra sätt, som vi kan hjälpa miljontals människor som drabbas av katastrofer, göra välgrundad research om klimat och ojämlikhet, och sätta press på våra världsledare till att ta ansvar för världens orättvisor! Tillsammans kämpar vi för en jämlik framtid. Stort tack.

oxfam logotyp
Giva Sverige logotyp Svensk Insamlingskontroll logotyp