Sweatshoplöner och obetalt hemarbete
Växande ekonomiska klyftor och bristen på jämställdhet försvårar kampen mot fattigdom i Asien. Det visar en ny rapport som Oxfam släppt i samband med toppmötet World Economic Forum i Malaysia.
Rapporten visar att den ekonomiska tillväxt som regionen upplevt inte kommit alla till del. Fattiga kvinnor är de största förlorarna, de arbetar långa skift, under osäkra förhållanden, samtidigt som de tar det huvudsakliga ansvaret för det obetalda hushållsarbetet.
Överarbetade och underbetalda
Låga löner och undermåliga arbetsförhållanden har varit ett sätt för viktiga exportnationer att behålla sin konkurrensfördel på den globala marknaden, framförallt inom kvinnodominerade sektorer. Denna låglönemodell har skapat stora ekonomiska klyftor och missgynnar kvinnor, vars arbete i regel värderas lägre än mäns.
Bristen på jämställdhet avspeglas både i löner och arbetsvillkor. Asiatiska kvinnor tjänar i genomsnitt 10-30 procent mindre än asiatiska män och 75 procent av kontinentens kvinnor arbetar inom den informella ekonomin, under otrygga arbetsförhållanden, utan socialt skyddsnät.
Många asiatiska kvinnor lever idag på minimilöner som ligger långt under den beräknade inkomst som krävs för en anständig levnadsstandard. Kvinnorna utför också merparten av det obetalda hushållsarbetet, med litet eller obefintligt socialt stöd. En asiatisk kvinna ägnar i regel mer än dubbelt så mycket tid åt hushållarbete som en asiatisk man.
Vägen framåt
Oxfam uppmanar asiatiska regeringar och företagsledare att införa skäliga löner, utöka det sociala skyddsnätet och investera mer i viktiga samhällstjänster som kan avlasta dubbelarbetande kvinnor. En annan viktig åtgärd är att införa en mer progressiv skattepolitik som kan bidra till att finansiera ovan reformer.
Kvinnors ekonomiska oberoende är en viktig pusselbit i kampen mot fattigdom. Varför? Jo för att majoriteten av alla fattiga människor i världen är just kvinnor. Med ekonomiskt oberoende kommer också makt och inflytande, både inom den sociala och den politiska sfären. Med stöd från regeringar, företag och civilsamhället kan vi skapa en värld där trygga jobb, med en lön som går att leva på, är regel snarare än undantag. Hjälp oss att göra skillnad!