Sömmerskor kan inte leva på sin lön
Textilproduktion är den största exportindustrin i Bangladesh. Sektorn står för 85 % av landets exportintäkter och ger jobb till 4,4 miljoner människor. 80 % av dem är kvinnor. Minimilönen i textilindustrin är 896 kronor i månaden, men beräkningar visar att textilarbetare behöver långt över det dubbla, minst 2379 kronor i månaden, för att lönen ska vara tillräcklig för att leva ett anständigt liv, en så kallad levnadslön.
Sabinas historia
Sabina Yesmin i filmen ovan är en av de kvinnor som får alldeles för låg lön för sitt arbete. Hon har jobbat i textilindustrin i 12 år och försörjer ensam tre barn. Hon syr och klipper kragar till tröjor och förväntas producera 2000 kragar per dag. Med hennes lön, motsvarande 935 kronor i månaden, har hon inget över när hon har betalat sina räkningar och skickat pengar till barnen som bor med hennes föräldrar. Hon har inte heller råd med utbildning för sina tre barn.
”När jag blir sjuk tar jag ett lån och får behandling. Sen får jag betala tillbaka lånet när jag får min lön. Jag lider.”
Sabina Yesmin
”På grund av kraven om att nå kvoten kan jag äta ibland, och ibland inte. Det är svårt att hinna dricka vatten och gå på toa. De utnyttjar mig om jag inte uppfyller kvoten. Det händer alla.”
Sabina Yesmin
Sabina vet att de behöver få en högre lön.
”Vi kan leva om vi får en levnadslön. Annars kommer det bli svårt för oss och vi kan inte överleva.”
Sabina Yesmin
Till alla som köper kläder som sytts i Bangladesh har hon ett budskap:
”Jag vill tacka dem för att de glatt bär våra kläder. Vi gläds åt deras glädje. De borde stå med oss, tillåta oss att arbeta, och om vi får en högre lön kommer vi bli glada.”
Sabina Yesmin
Kampanjen “What She Makes”
75 miljoner kvinnor jobbar inom textilindustrin, men bara 2 % av dem får levnadslöner. Det vill vi ändra på.
Oxfams kampanj “What she makes” kräver att stora klädföretag betalar en levnadslön till de kvinnor som syr deras kläder. Tillsammans, med våra allierade och Oxfams direktkontakt med företag, uppmanar vi klädföretagen att skapa en mer rättvis och jämlik klädindustri.